Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha az unió nem segít rajtuk, Erdoganék megnyitják az utat a migránsok előtt Európa felé

Bokor Gábor

2019.09.05. 17:00

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában bejelentette, hogy Törökország egymillió szíriai visszatelepítését tervezi az ország északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe, azonban ha ehhez nem kap megfelelő nemzetközi segítséget, különösen az Európai Uniótól, akkor megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé.
Adjanak nekünk logisztikai támogatást, és akkor 30 kilométeres mélységben nekilátunk házakat építeni Észak-Szíriában. Így emberi körülményeket tudunk biztosítani. Vagy ez lesz, vagy elnézést, de megnyitjuk a kapukat. Vagy megkapjuk a támogatást, vagy sajnáljuk, de nem tudjuk egyedül viselni ezt a terhet. Nem kaptunk segítséget a nemzetközi közösségtől, különösen az Európai Uniótól

– fogalmazott a török elnök.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó migránsáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott bevándorlókat. Törökországban több mint 3,6 millió szír állampolgár él. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

Fotó: AFP

Erdogan szeptember végéig hozná létre a biztonsági övezetet a határ közelében Washingtonnal egyetértésben. A török elnök célja, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, illetve gátat vessen a bevándorlók áradatának. Erdogan attól tart, hogy az ostrom alatt álló Idlíbből szíriaiak újabb milliói érkezhetnek országába.

Az ENSZ úgy tudja, hogy több mint 570 ezren hagyták el otthonukat a nagyrészt ellenzéki felügyelet alatt álló tartományból azóta, hogy a damaszkuszi kormány áprilisban offenzívát indított annak visszaszerzéséért. Egyelőre nem tudni, hogy a zóna kinek az ellenőrzése alatt állna, és mekkora területre terjedne ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére