Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Érdemes fennmaradni, fél 1-kor kezdődik a világ legnézettebb sporteseménye

Horváth Tamás

2020.02.02. 20:01

Természetesen a Super Bowlról van szó.

Magyar idő szerint hétfőn 0.30-tól rendezik a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 54. Super Bowlt, melyen az Amerikai Főcsoport (AFC) bajnoka, a Kansas City Chiefs és a Nemzeti Főcsoport (NFC) győztese, a San Francisco 49ers küzd meg egymással a Vince Lombardi-trófeáért – olvasható az MTI beharangozójában.

Az alapszakaszban nyújtott teljesítménye alapján egyik csapat nagydöntős szereplése sem meglepetés, ugyanakkor a San Francisco menetelése váratlan volt, mivel az előző idényt mindössze négy győzelemmel zárta. Az egyetlen együttes az NFL-történetében, amely egy ilyen szezont követően ért a csúcsra, a St. Louis Rams volt 2000-ben.

A Kansas City Chiefsben az előző szezon legértékesebb játékosának megválasztott irányító, Patrick Mahomes a vezér. A 24 éves játékos jól kezdte az idényt, utána viszont térdsérülés miatt több mérkőzést is kihagyott. A rájátszásban ugyanakkor eddig ellenállhatatlannak bizonyult, két mérkőzésen 615 yardot passzolt, 8 touchdown-átadással, eladott labda nélkül. Vezetésével a Kansas City a Houston Texans elleni összecsapásán a második negyed elejéig összeszedett 24 pontos hátrányát pillanatok alatt dolgozta le és 51-31 nyert, majd a Tennessee Titansnek sem volt ellenszere, hiába vezetett 17-0-ra.

Az ötven év után először Super Bowl-résztvevő Chiefsnek a nagydöntőben már szinte biztosan nem férne bele egy komolyabb hátrány, mivel a San Francisco 49ers mind támadó-, mind védőegységét tekintve sokkal erősebb, mint korábbi két ellenfele. A 49ers mindkét playoff-mérkőzésén rendkívül sima győzelmet aratott hazai pályán, előbb Minnesota Vikings együttesét 27-10, majd a Green Bay Packerst 37-20-ra verte. Utóbbi találkozón már 27-0-ra vezetett a harmadik játékrészben. Mindezt tette úgy, hogy az irányító Jimmy Garoppolónak mindössze nyolc passzkísérletre volt szüksége. A 49ersnek amúgy is erőssége a futás, ebben legnagyobb fegyvere a vezetőedző Kyle Shanahan, aki rendkívül kreatív az ilyen játékok kidolgozásában.

San Francisco 49ers vs. Kansas City Chiefs

Mindkét vezetőedző rendelkezik már Super Bowl-tapasztalattal, Shanahan a 2017-es nagydöntőben még az Atlanta Falcons támadóinak koordinátora volt, csapatával 28-3-ra vezetett a harmadik negyedben a New England Patriots ellen, amely azonban a finálék történetének legnagyobb fordítását bemutatva, az első hosszabbítással zárult összecsapáson 34-28-ra nyert. Andy Reid segédedzőként 1997-ben a Green Bay Packersszel már a csúcsra ért, vezetőedzőként azonban csak az 2005-ös, ugyancsak a New England Patriotsszal szemben elbukott nagydöntőt tudja felmutatni. Akkor a Philadelphia Eaglest vezette. Érdekesség, hogy az akkori és a mostani döntő között eltelt 15 év a második leghosszabb „szünet” a Super Bowlokat megjárt vezetőedzőket tekintve.

A San Francisco a hetedik nagydöntőjére készül, hatodik végső sikerével pedig beérheti az örökrangsor élén a Pittburgh Steelers és a New England Patriots együttesét. A Kansas City a klub történetének eddigi egyetlen Super Bowl-győzelme, 1969 óta nem volt résztvevő.

A fogadóirodáknál a Chiefs minimális különbséggel favorit, a szakértők szoros döntőt várnak.

A világ legnézettebb egyestés sporteseménye természetesen nemcsak a játékról, hanem a lélegzetelállító körítésről, és az őrült összegekről is szól. A mérkőzést közvetítő Fox csatorna több mint 100 kamerával – első alkalommal 8 és 4 K felbontásban – készül, a félidőben ezúttal Jennifer Lopez és Sharkira lép majd fel, egy félperces reklámért 5,6 millió dollárt (1,7 milliárd forint) kell fizetnie a hirdetőknek. A legolcsóbb jegyek a feketepiacon jelenleg 4500 (1,373 millió forint) és 5000 (1,525 millió forint) dollár között mozognak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére