Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Épphogy nyert a PSOE, hatalmasat erősödött a jobboldali VOX Spanyolországban

Bokor Gábor

2019.11.11. 07:23

Jönnek az eredmények.

A spanyol parlament felsőházában (szenátus) elveszítette korábbi abszolút többségét a vasárnap rendezett választáson győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE). A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságánál közölt állás szerint a szocialisták 92 mandátumot nyertek el a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, ami 31-gyel kevesebb eddigi mandátumaik számánál.

A konzervatív Néppárt (PP) az alsóházhoz hasonlóan itt is erősödni tudott, és 83 szenátora ül majd a parlamenti patkóban, 29-cel több, mint eddig. A VOX bevándorlásellenes pártot egy politikus képviselheti a felsőházban, ahova ismét nem jutott be az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés, és kiesett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt.

A 265 tagú felsőházba összesen tizenegy párt nyert képviseletet a választáson. Ötvenhét szenátort az autonóm közösségi parlamentek delegálnak. A spanyol demokrácia 42 éves történetében 15. alkalommal rendeznek parlamenti választást. Szavazati jogukkal több mint 24,3 millióan éltek, ami 69,8 százalékos részvételi arányt jelent. A külföldön leadott voksok beérkezése és összeszámlálása után a hivatalos végeredmény három nap múlva várható. Az új összetételű parlament december 3-án tartja alakuló ülését.

Örömünnep zajlott vasárnap este a spanyol választásokon legtöbbet erősödött, bevándorlásellenes, jobboldali VOX párt madridi székházánál, míg a nagy vesztesnek számító Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt fővárosi központjában csalódottan vették tudomásul az eredményt a támogatók.

Tizenegy hónappal ezelőtt még nem volt képviseletünk egy intézményben sem. Most Spanyolország harmadik politikai ereje vagyunk. Ez valami nagyon fontosat jelent: a spanyol demokrácia legnagyobb politikai hőstettének vagytok a főszereplői

– mondta Santiago Abascal, a VOX elnöke spanyol zászlókat lengető, éljenző támogatóinak.

A város másik részén Albert Rivera, az Állampolgárok vezetője arról beszélt az összegyűlt szimpatizánsoknak, hogy a választók úgy döntöttek: több VOX-ot és kevesebb középutas politikát akarnak. Elismerte, hogy pártja rosszul szerepelt a választáson. Mint mondta, ezért személyesen is vállalja a felelősséget, összehívja a párt országos vezetését, és javasolja rendkívüli pártkongresszus összehívását, hogy a tagság döntsön a jövőről.

Isabel Celaá kormányszóvivő vasárnap esti madridi sajtótájékoztatóján a szavazatok 94,9 százalékos feldolgozottságánál jelentette be, hogy a parlamenti választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte. A nem hivatalos végeredmény szerint a jelenlegi ügyvezető kormánypártra a választók 28,6 százaléka, több mint 6,4 millióan adták le szavazatukat, ami 120 mandátumot jelent a parlament 350 fős alsóházában.

Győzelme ellenére a párt rosszabbul szerepelt, mint tavasszal, képviselőik száma hárommal csökkent. A korábbi közvélemény-kutatásoknak megfelelően második helyen végzett a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,78 százalékával, amelyet több mint 4,7 millió választótól kaptak, és így 88 képviselőjük alakíthat parlamenti frakciót. A PP történetének legrosszabb, áprilisi választási szereplését követően most több mint hússzal tudta növelni mandátumainak számát. Szavazatokban és mandátumokban a legtöbbet a bevándorlásellenes VOX párt erősödött; 15,12 százalékos, 3,4 milliós választói támogatással 52 mandátumot nyertek, több mint a dupláját eddigi képviselői helyeiknek. Negyedikként jutott a parlamentbe az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 12,78 százalékkal és 35 mandátummal, hét képviselői helyet veszítve. A legnagyobb kudarcot az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt könyvelheti el, amely az eddigi harmadik legnagyobb pártból a hatodik lett. A szavazatok 6,7 százaléka 10 képviselői helyre elegendő az eddigi 57 helyett.

A spanyol egységgel kampányoló pártot megelőzte a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is, amely 13 mandátumot szerzett. A december 3-án megalakuló parlamentben most először ott lesz az újonnan létrejött baloldali Más País 3 képviselője, valamint a radikális elszakadáspárti katalán CUP két politikusa is. Az eredmények szerint a baloldali erők 158, a jobboldali pártok tömbje 152 mandátumot tudhat magáénak. Mindez azt mutatja, hogy még nehezebb lesz a kormányalakítás, mint eddig, pedig a választások megismétléséhez is épp ez a patthelyzet vezetett. Az új törvényhozásban összesen 16 párt nyert képviseletet, köztük katalán és baszk nacionalista pártok, amelyek szerepe felértékelődhet a kormányalakítási törekvések során.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére