Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

EP: újabb támadást sürgetnek Magyarország ellen

888.hu

2020.04.02. 15:43

Nemrég összeült az Európai Parlament egyik politikai intézménye, az Elnökök Értekezlete (a frakcióvezetők és az EP elnöke), az ülésen pedig felhatalmazták David Sassoli EP-elnököt, hogy levélben kérje az Európai Bizottságot: vizsgálja meg a magyar koronavírus-törvény összeférhetőségét az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével. Utóbbi rögzíti, hogy a jogállamiság is az unió alapját képező értékek közé tartozik.

Az Elnökök Értekezlete ezáltal arra sürgetheti a bizottságot: amennyiben szükséges, saját hatáskörében indítsa meg a 7. cikk szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást – írja a Magyar Nemzet.

Forrásaik szerint a levelet még nem küldte el David Sassoli elnök, ám ez csak idő kérdése: azt a liberális, a szociáldemokrata, a zöld és a szélsőbaloldali frakció is támogatta.

Az Európai Néppárt szerint is aggodalomra ad okot a magyar törvény, de nem álltak be a 7. cikkelyt szorgalmazók mögé.

Az Európai Parlament 2018 őszén indított ilyen mechanizmust Magyarország ellen a Sargentini-jelentés alapján. A jogállamisági eljárást a bizottság, a parlament vagy a tagállamok egyharmada kezdeményezheti. Az uniós szerződések alapján van arra lehetőség, hogy párhuzamosan több 7. cikkely szerinti eljárás legyen ugyanazon tagállammal szemben.

Az EP április 16-17-én tart plenáris ülést, feltehetőleg itt is témául szolgálnak majd a magyar rendkívüli intézkedések.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke | Fotó: Teletrader

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére