Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

EP-képviselõ: a migránsokat még a kérelmük elbírálása elõtt szétosztanák

Sümeghi Lóránt

2017.12.14. 22:08

A dublini rendszer reformjáról szóló európai parlamenti (EP) javaslat szerint az Európai Unióba (EU) érkezõ illegális bevándorlókat még azelõtt szétosztanák a tagállamok között, hogy a menekültkérelmüket elbírálnák - mondta el Jean Lambert brit zöldpárti EP-képviselõ az M1 aktuális csatorna csütörtök esti mûsorában.
BRÜSSZEL, 22:08

A dublini rendszer reformjáról szóló európai parlamenti (EP) javaslat szerint az Európai Unióba (EU) érkező illegális bevándorlókat még azelőtt szétosztanák a tagállamok között, hogy a menekültkérelmüket elbírálnák – mondta el Jean Lambert brit zöldpárti EP-képviselő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Az EP-nek a dublini rendszer reformjára vonatkozó javaslata szerint – vagyis hogy melyik ország felelős a menekültkérelem elbírálásáért – az áthelyezés azelőtt megtörténik, hogy a kérelmet elbírálják – közölte Jean Lambert, hozzátéve:

az lenne az alapszabály, hogy az embereket áthelyezik más országokba, és ott bírálják el a kérelmeket."

Rámutatott, a menekültügyi eljárások területén a jelenlegi javaslatok azt célozzák, hogy egységesek legyenek a szabályok, hogy megosszák ezeknek a kérelmeknek az elbírálását, hogy ne az az egy-két ország viselje ezeket a terheket, amelyeknél a kérelmezők megjelennek.

A lényeg – mint magyarázta –, hogyan teríthetjük szét azt a felelősséget, hogy a kérelmeket elbíráljuk, mert a nyomás egyelőre Görögországra és Olaszországra nehezedik. Nincs elegendő kapacitásuk, az emberek nagyon hosszú időn át várakoznak nagyon rossz körülmények között, ez aztán sokakat arra ösztönöz, hogy távozni próbáljanak, mert gyorsabb döntést szeretnének – mondta a politikus. Hangsúlyozta,

arról szól ez az egész, hogyan osztjuk meg a kérelmek elbírálásának terheit egymás között. Itt lassul le az egész rendszer, ez okozza a legtöbb gondot az országok számára, de a menedékkérők számára is."

Arra a kérdésre válaszolva, hogy egyetértene-e egy olyan szankcióval, hogy támogatást vonjanak meg azoktól a tagállamoktól, amelyek nem értenek egyet a menedékérők szétosztásával, azt mondta: az EP valóban felvetette az uniós alapok megvonását.

Az egyik ilyen az a támogatás lenne, amellyel a visszaküldéseket segíti az EU. Méghozzá azért, mert vannak tagállamok, amelyek inkább visszaküldenék az embereket, ahelyett, hogy fogadnák őket – közölte Jean Lambert, ugyanakkor hozzátette:

egyelőre javaslatról van szó, még folyik a vita."

A tagállamok szolidaritása kapcsán úgy fogalmazott: mi épp arra törekedtünk, hogy az áthelyezési mechanizmusnál ne csupán szétterítsük az embereket az unión belül, mint egy kártyapaklit.

Figyelembe kell venni több szempontot, például az egyes országok GDP-jét, vagyis meg kell lennie a különbségnek Luxemburg és mondjuk Horvátország között. Megvannak tehát azok a tényezők, amelyek szerint eldől, mit várunk el a tagállamoktól, amikor az áthelyezésben és a kérelmek elbírálásában részt kell vállalniuk – mondta.

Jean Lambert szólt arról is, hogy az új uniós menekültügyi ügynökség létrehozása a következetesebb szabályozást szolgálja. Az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) hatáskörének bővítése, és egy valódi uniós ügynökséggé átalakítása részben ezért zajlik, a folyamat egységesítése az egyik cél. Elérni, hogy a tagállamok hasonló szabályok, értelmezések alapján dolgozzanak, például a kibocsátó országok megítélésében – mondta, megjegyezve, hogy ebben több segítséget kapnak majd a tagországok.

Kitért arra is, hogy szívesen látnák, ha az EU-n kívüli menekülttáborokban élő, már menekültstátusszal rendelkező emberek közül többnek a betelepítésére vállalkoznának a tagállamok egy jobban szervezett, egységesebb folyamat révén.

Ugyanakkor a politikus felvetésre reagálva elismerte, hogy

az áttelepítés valóban nemzeti hatáskör." 

Vannak uniós szintű javaslatok, hogy a tagállamok hogyan kezeljék ezt az ügyet, milyen támogatás kapható erre, de való igaz, hogy a tagállamok között van, aki fogad áttelepülőket, mások azonban nem, ténylegesen fennállnak különbségek – közölte.

Jean Lambert a gazdasági migrációra vonatkozó javaslatok kapcsán elmondta, ez esetben két részre kell osztani a dolgot: azaz hogyan segítik az embereket a származási országokban, hogy ott teremtsenek több lehetőséget a számukra, másrészt, hogyan lehet legális lehetőséget kínálni az unióba történő bejutásra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére