Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Embercsempészet: háromszorosára emelt árak mellett is nõtt a kereslet

888.hu

2016.06.28. 17:58

Az embercsempészek az utóbbi hat hónapban háromszorosára emelték az áraikat - 2015-höz képest - az Európai Rendõrségi Hivatal (Europol) adatai szerint.
BRÜSSZEL, 17:58

Az embercsempészek az utóbbi hat hónapban háromszorosára emelték az áraikat – 2015-höz képest – az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) adatai szerint.

2015 nyarán az embercsempészek egy teljes útért mintegy 2000-5000 eurónyi összeget kértek el – attól függően, hogy egy migráns honnan hova akart eljutni. Most csupán az út utolsó, tengeren átvezető szakaszáért, mintegy 3000 eurónyi készpénzt kérnek el – áll egy hétfőn közzétett Europol jelentésben.

Ez főként annak köszönhető, hogy balkáni útvonal lezárult a migránsok előtt. Jelenleg mintegy 40-50 migráns érkezik Görögországba naponta. Ez megdöbbentően kevés összehasonlítva a tavalyi évvel, amikor ez a szám a több ezres nagyságrendet is elérte. Eddig idén mintegy 150 000-en érkeztek Görögországba, a többségük a Törökország-EU megállapodás előtti hónapokban.

Az árak azért is emelkedtek meg ennyire, mert a migránsoknak sokkal hosszabb útvonalat kell megtenniük ahhoz, hogy Németországba vagy valamelyik észak-európai országba utazzanak – ezek a kedvenc célállomások, legfőképpen Norvégia. Jellemzően Észak-Afrikából próbálkoznak bejutni az EU területére.

2015-ben egy átlagos utazás egy-két hétig tartott. Jelenleg akár hónapokat is igénybe vehet.

Az embercsempészek tevékenysége iránt ilyen körülmények között is nőtt a kereslet: az Europol adatai alapján 7000 új embercsempészt azonosítottak, akiknek 95 százaléka férfi és átlagos életkoruk 36 év.

A legnagyobb mértékben Pakisztánban, az észak-afrikai államokban, Oroszországban és Ukrajnában nőtt meg az embercsempészek száma. Nem meglepő módon a csempészek többnyire jó kapcsolatokat ápolnak a szervezett bűnözői körökkel, így nemcsak embereket, hanem drogot és lopott holmikat is sokszor megpróbálnak átjuttatni a határokon.

A kényszermunka egyre elterjedtebb, mert az emelkedő árakat sokszor nem tudják kifizetni a migránsok, így az embercsempészek felajánlják nekik, hogy ledolgozhatják tartozásukat. 2015-ben még mindössze az Európába érkezett migránsok 0,2 százaléka állította, hogy dolgozott embercsempészeknek. 2016-ban ez a szám 5 százalékra emelkedett.

A jövőben a csempészek újabb útvonalakat kutathatnak fel, hogy elkerüljék a görög és az olasz partiőrség "kellemetlenkedését".

(WallStreetJournal)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére