Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elvileg Navalnij ügye nem izgatja Putyint, pedig az elnök titkos birtokát leplezte le

MTI - 888.hu

2021.01.19. 16:15

Nem követel külön figyelmet Vlagyimir Putyin orosz elnök részéről Alekszej Navalnij ellenzéki politikus előzetes letartóztatásának és jogai tiszteletben tartásának ügye – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

 

A szóvivő hangoztatta, hogy minden orosz állampolgár jogait törvények és felügyeleti szervek szavatolják Oroszországban, és ez ebben az esetben is így lesz. Hangsúlyozta, hogy

Navalnij letartóztatása belügy, és Moszkva nem fogja figyelembe venni a külföldön elhangzó felszólításokat.”

Peszkov kérdésre válaszolva ostobaságnak nevezte azt az állítást, miszerint azért tartóztatták le, mert Putyin fél tőle.

„Ez teljes mértékben ostobaság. És egyébként nem kell az elnököt társítani azzal, aki megsértette az Oroszországi Föderáció törvényeit” – nyilatkozott.

Rámutatott, hogy Navalnijjal szemben az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatnak (FSZIN) merültek fel kifogásai. Mint mondta, ezek a kérdések attól kezdve jelentek meg, hogy Navalnijt az őt – több nyugat-európai laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint mérgezés után – kezelő berlini Charité klinika gyógyultnak nyilvánította.

Arra a felvetésre, hogy az orosz ellenzéki január folyamán rehabilitációs kezelést kapott a német fővárosban, Peszkov azt mondta, hogy Navalnij védelme az ezt bizonyító dokumentumokat felhasználhatja a bírósági tárgyaláson.

A szóvivő a bíróság hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy miért éppen egy himki rendőrségen tárgyalták Navalnij ügyét, a belügyminisztériuméba pedig annak a megmagyarázását, hogyan került a tárgyalóterembe a Gulag-alapító Genrih Jagoda szovjet belügyi népbiztos fényképe, mint az a helyszíni felvételeken látszik.

Peszkov „nyugtalanítónak” nevezte, hogy Navalnij utcai tüntetésekre buzdított.

A felszólítás törvényességét, mint mondta, feltehetően meg fogják vizsgálni az illetékes szervek.

A himki városi bíróság hétfői kihelyezett ülésén elrendelte Navalnij 30 napra való előzetes letartóztatását. A politikust vasárnap éjjel a reptéren vették őrizetbe, miután hazatért. Hétfő este a Matrosszkaja Tyisina (Matrózok Hallgatása) néven ismert moszkvai nyomozati elkülönítőbe szállították át, amelynek karanténrészlegében egy háromszemélyes cellában helyezték el. Az őrizetes a Társadalmi Megfigyelő Bizottság elnevezésű szervezet képviselőinek azt mondta, hogy erkölcsi és fizikai nyomásgyakorlás nem érte.

Az FSZIN december 29-én adott ki elfogatóparancsot ellene, és keresetet nyújtott be, amelyben indítványozta, hogy a bíróság változtassa letöltendőre a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést.

A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. Az FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij megsértette a lakhelyelhagyási tilalmat, amikor augusztusban Szibériába urazott, ahol külföldi szakvizsgálatok szerint megmérgezték.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek (egy rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt.

A Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) kedden közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy

Putyinnak egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forint) érő titkos rezidenciája van a Fekete-tenger partján,

Gelendzsik üdülőváros közelében. A film szerint az ingatlan a Monacói Hercegség területének 39-szerese,

területén pedig egyebek között kastély, jégpalota, templom, 2500 négyzetméteres teaház és a tengerhez vezető alagút található.

Mindezt kiegészíti egy szőlőültetvény és egy osztrigatelep.

Az FBK szerint a környező telkek az FSZB tulajdonában vannak.

Az RBK című gazdasági napilap keddi közlése szerint egyébként még decemberben büntetőeljárást indítottak egy rendőr ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy olyan légiutas-forgalmi adatokat szivárogtatott ki Navalnijnak, amelyek segítségével azonosítani tudta az FSZB azon munkatársait, akik szerinte megkísérelték őt megmérgezni. Az újság úgy tudja, hogy egy rendőr házi őrizetben van Szamarában, és tíz évig terjedő szabadságvesztést kaphat, ha a hivatalával való visszaélés címén elítélik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Hagyják végre békén Cristiano Ronaldót!

Újabb fejezet íródik Cristiano Ronaldo katari történetében. A portugál sajtóhírek szerint a csapat legnagyobb sztárja haza akart utazni, miután nem számoltak vele a kezdőben a Svájc elleni mérkőzésen. A portugál szövetség és Ronaldo cáfolt, ám az esetet elsőként megszellőztető lap, a Record újabb részleteket osztott meg igaza alátámasztására.

A sapka esete a baloldallal

A sapka esete a baloldallal

Ha van sapka, az a baj, ha pedig nincs, akkor az. Döbbenetes, hogy a hazai ellenzék a 12 éves sorozatos vereségek után is képes ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint egy évtizeddel ezelőtt. Képtelenek a fejlődésre.

Scholz dobbant a Twitterről?

Scholz dobbant a Twitterről?

Még azután is, hogy Elon Musk felvásárolta a Twittert, tombolnak a platformon az indulatok, amit a német kancellária is aggodalommal figyel. Alternatívák után is néznek.

Rendkívüli közleményről osztott meg bejegyzést Kocsis Máté

Az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a dollárbaloldal a közösségi médiában, továbbá SMS-eken keresztül is, melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket – olvasható a bejegyzésben.

Rémhírterjesztő SMS-ek miatt indított eljárást a rendőrség

Rémhírterjesztő SMS-ek miatt indított eljárást a rendőrség

A kiküldött rémhírterjesztő SMS-ek szövege és Varju mai sajtótájékoztatójának címe szinte ugyanaz – írja a Magyar Nemzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére