Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Előrehozott választások? Kilépett a nyugdíjaspárt Janez Jansa kormányból Szlovéniában

888.hu

2020.12.17. 18:17

Kilépett a Janez Jansa vezette, jobbközép négypárti koalíciós kormányból a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – jelentette be csütörtökön Karl Erjavec, a párt elnöke.

Erről a DeSUS legfőbb testülete hozott döntést, és egyben határozott arról, hogy Erjavec lesz a miniszterelnök-jelöltjük.

A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és

a DeSUS alkotta koalíció eddig 46 parlamenti képviselővel rendelkezett a 90 fős törvényhozásban. A nyugdíjaspártnak öt képviselője és két minisztere van a kormányban.

Erjavec a sajtónak úgy nyilatkozott: a DeSUS két tárcavezetője, Tomaz Gantar egészségügyi és Joze Podgorsek mezőgazdasági miniszter nem mond le, elbocsájtásukról Janez Jansa kormányfőnek kell döntenie.

Kizárják a pártból ugyanakkor Robert Polnar parlamenti képviselőt, aki nem támogatta a DeSUS távozását a koalíciós kormányból – tette hozzá.

Mint mondta, a Szlovéniában kialakult kritikus belső helyzet miatt vonták meg a támogatást a kormánytól, aminek nem a koronavírus-járvány vagy az egyes miniszterek munkája az oka, hanem Jansa politikája.

Erjavecet, aki az elmúlt 15 évben minden kormányban miniszter volt, december elején választották újra a párt élére, miután onnét távozott Aleksandra Pivec mezőgazdasági miniszter, akit közpénzek magáncélú felhasználásával gyanúsítottak meg.

Karl Erjavec azóta tárgyalásokat folyatott a baloldali ellenzéki pártokkal, Marjan Sarec előző miniszterelnök pártjával, a Marjan Sarec Párttal (LMS), a Szociáldemokratákkal (SD), a Baloldallal (Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártjával (SAB), amelyekkel létrehozták az Alkotmányos Ív Koalíciót (LUK). Mivel egy balközép koalíciós kormány megalakításához nincs elég támogatottságuk, a jelenlegi koalíciós partnerek közül szeretnének maguk mellé állítani pártokat.

A tervek szerint úgynevezett konstruktív bizalmatlansági szavazást nyújtanak be a kormány ellen, ehhez tíz képviselő aláírására van szükség.

Amennyiben sikerül megbuktatniuk a kormányt, miniszterelnök-jelöltet javasolhatnak a parlamentnek. A kormány, amely így elveszítené a többségét, ügyvezetőként folytatná a munkát addig, amíg a parlament nem szavaz az új kormányfőről és a miniszterekről.

Jansa a fejleményeket kommentálva elmondta: a parlament összetételét tekintve nem lehet stabilabb kormányt létrehozni, mint a jelenlegi. „Ha valaki aláássa ezt a szerkezetet, előbb-utóbb sor kerül az előrehozott választásokra”

- húzta alá.

Szavai szerint egy választási kampány vagy politikai instabilitás az országban, éppen a koronavírus-járvány elleni küzdelem legnehezebb részében, senkinek sem segít.

A koalíciós pártok politikai irányzatai eltérőek, de képesek együttműködni a jelen és a jövő kihívásainak megválaszolásában – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy

minden kirekesztő politikának katasztrofális következményei lehetnek az emberekre nézve ebben a nehéz időszakban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Állítólag Moszkva kész gázt szállítani az épen maradt vezetéken

Oroszország készen áll a gázszállításra a Északi Áramlat-2 vezeték sértetlenül maradt szálán – közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a Rosszíja 24 hírtévével.

Hideg télhez meleg ovi

Hideg télhez meleg ovi

Derék berlini honfitársaim szerintem maguk sem tudták, hogy mi hiányzik a német fővárosból. Most viszont vége a találgatásoknak, az izgalmas várakozásnak és a sötétségben kigyúlt egy szivárványszínű fáklya. Berlinben megnyílik az első leszbikus-meleg óvoda.

„Nagy hang, kis képesség”, avagy ki az igazi törpe, Ferenc?

„Nagy hang, kis képesség”, avagy ki az igazi törpe, Ferenc?

Kétségbeejtő Gyurcsány szellemi színvonala. Odáig süllyedt, hogy képtelen megalapozott bírálatot megfogalmazni Orbán Viktorról, ezért alkatával, magasságával kezd el gúnyolódni. Pipiskedéssel, ágaskodással gúnyolódik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére