Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elmarad az Oktoberfest, az interneten ünneplik Róma születésnapját

Horváth Tamás

2020.04.21. 12:19

Koronakörkép.

Továbbra is a koronavírus-járvány határozza meg a világ, közte Európa mindennapjait. Nézzük az öreg kontinenst érintő legfrissebb híreket!

Németország

Elhalasztják az idei müncheni Oktoberfestet a koronavírus-járvány miatt – a döntést kedden Dieter Reiter, München főpolgármestere és Markus Söder bajor tartományi elnök közölte.

Hangsúlyozták, hogy egy ilyen nagyszabású és nemzetközi jelentőségű esemény túl nagy veszélyt jelentene.

A sör világhírű ünnepét, melyre évente mintegy hatmillió vendég érkezik szerte a világból, idén szeptember 14. és október 4. között rendezték volna meg. A látogatókkal dugig tömött sörsátrakban zajló rendezvénysorozat a fertőzésveszély miatt túl nagy kockázatot jelentett volna a szervezők szerint.

Söder elmondta, megállapították, hogy a kockázat túl magas, hiszen egy ilyen eseményen sem a távolságot nem lehet tartani, sem az arc védelme nem működhet megfelelően.

Ez egy érzelmileg nehéz pillanat, és természetesen gazdasági szempontból is nehéz helyzet a városnak – mondta Reiter.

Az Oktoberfestet a történelem során – a két világháború évein kívül – eddig három alkalommal törölték: 1854-ben és 1873-ban kolerajárvány miatt, 1923-ban pedig a hiperinfláció miatt.

Olaszország

Szenátorok, Vesta-szüzek és gladiátorok felvonulása helyett az idén internetes születésnappal ünneplik meg a hagyomány szerint április 21-én alapított Róma 2773. évét.

Az Örök Város fénykorát felidéző Római Hagyományőrző Csoport (Gruppo Storico Romano) a járványhelyzetre tekintettel közösségi oldalán tartja meg a születésnapi ünnepséget.

Ismert római színészek elevenítik fel a Kr. e. 753-ban, a legenda szerint az ikerpár Romulus és Remus alapította város ókori történetének epizódjait, anekdotáit, nevezetes szereplőit.

Az egyetlen szabadtéri esemény a Róma tiszteletére délben leadott ágyúlövés lesz a hét római domb egyikéről, a Gianicolóról.

A Gruppo Storico Romano húsz éve szervezi a születésnapi ünnepségeket. Minden év április 21-én Európa és a világ számos országából, köztük Magyarországról is, ókori hagyományőrző egyesületek tagjai vesznek részt a korabeli ruhák tökéletes másaiban tartott felvonuláson, amely a Circus Maximustól a Colosseumig halad a város történelmi városközpontján keresztül.

A római kulturális minisztérium a közösségi csatornáján látható videóval készült, amely a Pantheon „lyukas” kupolájáról és a látogatókat megvilágító fényről szól.

A Colosseum is rendkívüli virtuális látogatásra hívja látogatóit, bemutatva az amfiteátrum területén végzett legújabb ásatásokat.

Virginia Raggi római főpolgármester születésnapi köszöntőjében bizalmat kért a 2773 éves város lakosaitól a járványhelyzet utáni újrainduláshoz.

Ukrajna

Az ukrán egészségügyi tárca a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karanténintézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek – közölte keddi online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, miközben a fertőzöttek száma az országban meghaladta a hatezret.

Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 161-re nőtt a minisztérium adatai szerint. A betegségből eddig 367-en gyógyultak fel.

Jelenleg az országos karantén április 24-ig van érvényben Ukrajnában.

Sztepanov hozzátette, hogy a karantén meghosszabbításával együtt bizonyos korlátozások egyidejű könnyítését is javasolja a minisztérium. Engedélyeznék például a parkok látogatásának újbóli lehetővé tételét, korlátozva továbbra is az egy csoportban mozgó emberek létszámát, és fenntartva a kötelező szájmaszkviselést. Úgyszintén javasolja a tárca a múzeumok és a könyvtárak kinyitását a látogatók előtt a karanténkorlátozások szigorú figyelembe vétele mellett, valamint testhőmérséklet-méréssel a bejáratnál.

„Indítványozunk még egyéb könnyítéseket is. Hangsúlyozom viszont, hogy szigorúan meg lesznek határozva, milyen feltételek mellett tehetők látogathatóvá bizonyos intézmények” – fűzte hozzá a miniszter.

Viktor Ljasko miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos kedden az 1+1 tévécsatorna reggeli műsorában kijelentette, hogy ha nem vezették volna be Ukrajnában a karantént és a vele járó korlátozásokat, mostanra a szimulációk alapján a Covid-19 betegek száma elérte volna a 180 ezret az országban.

Ruszlan Marcinkiv, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk polgármestere közben kedden a Facebookon arról írt, hogy zsúfolttá váltak a város kórházai. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régióban több mint ötszáz koronavírusos beteg van, a megye a harmadik legfertőzöttebb területe az országnak. Mint írta, jelenleg tizenöt Covid-19 beteg állapota súlyos. Az ortodox húsvéti ünnepek alatt öten hunytak el a város kórházaiban, kettőnél már igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, háromnál még várják a tesztek eredményét.

Dánia

Dánia tovább lazít a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon, és május 10-től engedélyezi az 500 főt meg nem haladó nyilvános rendezvényeket – jelentette a TV2 dániai tévécsatorna kedden az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Az összejövetelek felső létszámkorlátja eddig 10 fő volt.

Az egészségügyi tárca leszögezte: 500 fősnél nagyobb rendezvényeket szeptember 1-je előtt biztosan nem tarthatnak az országban.

Dániában 7711 fertőzöttje és 364 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Az észak-európai országban fokozatosan elkezdték feloldani a koronavírus miatti óvintézkedéseket, előző héten például egy hónapos kényszerszünet után ismét megnyitott több iskola. Dánia Európában az első ország, ahol a bölcsődék, óvodák és általános iskolák újra kinyithatták kapuikat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárás után. A középiskolákban és a főiskolákon folytatódik a távoktatás, és az intézményeket május 10-től lehet ismét látogatni.

Dánia viszonylag korán, szigorú intézkedésekkel reagált a járványra. Március 14-én lezárta határait. Bezáratta a többi között az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat, és megtiltotta, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken.

(MTI nyomán)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére