Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ellenzi a homoszexuálisok házasságát a lengyelek többsége

Bertha László

2019.07.11. 20:09

A lengyelek több mint fele azon az állásponton van, hogy a homoszexualitás „eltér a normától”, ám tolerálni kell. A melegházasságot a megkérdezettek mindössze 28 százaléka tartja elfogadhatónak – derült ki a lengyel állami közvéleménykutató (CBOS) felméréséből.

A CBOS április elején több mint ezerfős mintán végezte a most ismertetett felmérését. Az azonos neműek házasságát a megkérdezetteknek csak 29 százaléka helyeselte. Azt, hogy a melegek „nyilvánosan kimutassák életstílusukat”, a válaszolók 28 százaléka tartotta elfogadhatónak. Gyermekek örökbefogadásának lehetővé tételét a meleg párok számára 9 százalék tartja lehetségesnek.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A CBOS szerint a lengyelek 36 százaléka ismer homoszexuális irányultságú személyt. Ez a mutató az utóbbi tíz év alatt folyamatosan nőtt. Ez a csoport – elsősorban a fiatalabb nemzedék, a nagyvárosi lakosok, a baloldali irányultságú és nem vallásos személyek – gyakrabban tartja normálisnak a homoszexualitást, illetve vélekedik úgy, hogy a jelenséget tolerálni kell.

Azt, hogy a homoszexualitás „eltér ugyan a normától, de tolerálni kell”, a megkérdezettek 54 százaléka vallja. Egyúttal az utóbbi években nem változott azoknak a hányada, akik szerint a homoszexualitás „nem normális”, és nem szabad tolerálni. A megkérdezettek 24 százaléka volt ezen a véleményen, ugyanannyian, mint 2017-ben.

A CBOS szerint néhány éven át növekedett ugyan a megértés a homoszexuálisok iránt, de a folyamat az utóbbi időben lelassult. Egyúttal 62-ről 67 százalékra ugrott fel azok száma, akik nem tartják elfogadhatónak „a homoszexuális párok életstílusának nyilvános megjelenítését”.

Az intézet elemzői szerint erre hatással volt az a társadalmi vita, amelyet a varsói ellenzéki főpolgármester, Rafal Trzaskowski által februárban meghirdetett úgynevezett LMBT-charta váltott ki. A melegjogi mozgalmat támogató dokumentum nyomán a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés olyan formáit vezetnék be, amelyek a bírálók szerint káros hatással lennének a gyermekek pszichikai fejlődésére – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére