Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elköltöztetik a migránsokat Idomenibõl

Horváth József György

2016.03.26. 20:48

A görög rendõrség megkezdte a migránsok elszállítását a görög-macedón határon lévõ Idomenibõl, miközben szombaton közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy jelentõs mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkezõ migránsok száma.
IDOMENI, 20:48

A görög rendőrség megkezdte a migránsok elszállítását a görög-macedón határon lévő Idomeniből, miközben szombaton közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkező migránsok száma.

Görög rendőrségi források szerint autóbuszokkal mintegy 400 menekültet szállították el eddig a határon lévő Idomeniben spontán létesített sátortáborból a legközelebbi, hatóságok által kialakított befogadóközpontba. Tucatnyi autóbusz vár arra, hogy elszállítsa azokat a migránsokat, akik nem akarnák Idomeniben maradni, miután Macedónia lezárta a határát, és ezzel lehetetlenné vált számukra az Európai Unió országaiba való eljutás a nyugat-balkáni útvonalon.

A menekültek elszállítása Idomeniből önkéntes alapon történik.

Helyszíni jelentések szerint az első autóbuszokba jobbára gyermekes házaspárok szálltak fel, akik számára elviselhetetlenné váltak az ottani körülmények. Egyikük, a 29 éves Dzsanger Hasszán - aki az iraki Kurdisztánból érkezett - azt mondta, hogy egy hónapot töltött feleségével és két gyermekével Idomeniben, de nem marad tovább, gyerekei lebetegedtek.

Nehéz a helyzet, az elmúlt két napon fújt a szél, néha eső is esett. Nincs más választásunk, mennünk kell"

- mondta.

Szombati hivatalos adatok szerint Idomeniben jelenleg 11 603 migráns tartózkodik.

Jorgosz Kirticisz, a menekültválsággal foglalkozó athéni hivatal (SOMP) szóvivője azt mondta, hogy az elkövetkező napokban fokozni fogják a menekültek elköltöztetésére irányuló erőfeszítéseket. Jelenleg kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban az Idomeniben levőknek, hétfőtől pedig megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet létesítenek az új menekültközpontokban.

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma: 24 óra leforgása alatt 78 új menekült érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak (161).

Az uniós-török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatályba lépése óta folyamatosan csökken az érkező migránsok száma. Szerdán egy menekült sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre. Jelenleg Görögország területén valamivel több mint 50 ezer migráns tartózkodik.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére