Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elkezdődött a dzsihadista női terrorkommandó pere Párizsban

Horváth József György

2019.09.23. 21:08

Megkezdődött hétfőn Párizsban annak a Szíriából irányított női kommandónak a pere, amely három évvel ezelőtt az Iszlám Állam terrorszervezet nevében pokolgépes merényletet próbált meg végrehajtani egy gázpalackokkal teli gépkocsival a Notre-Dame katedrális közelében.

A 2015. január óta 251 áldozatot követelő iszlamista merényletek közül ez az első, amelynek feltételezett elkövetői bíróság elé állnak, és az első alkalom, hogy öt nőnek kell az esküdtszék előtt felelnie egy dzsihadista terrorcselekményért. Ez a sikertelen merénylet világított rá arra, hogy nők is készen álltak támadást végrehajtani Franciaországban, amikor a hatóságok megakadályozták abban, hogy Szíriában vagy Irakban csatlakozzanak az iszlamista harcosokhoz.

Az október 11-ig tartó perben a bíróság egyik feladata lesz a vádlottak személyiségének és indítékainak megvizsgálása. A Franciaországban született és ott radikalizálódott nőket ugyanis a sikertelen merénylet előtt is nyilvántartották a hatóságok, amiért a harci területekre akartak elutazni.

A jelenleg 22 és 42 év közötti öt nőt – akik közül négy életfogytiglani szabadságvesztésre számíthat – azzal gyanúsítják, hogy 2016 szeptemberében Rachid Kassim francia dzsihadista utasítására merényletsorozatot próbáltak meg Párizsban végrehajtani.

Az algériai-francia állampolgárságú férfi 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az akkor az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam terrorszervezethez, s a hatóságok szerint annak az egyik legveszélyesebb francia nyelvű propagandistája lett. A férfi 2016-ban számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen, de a francia és az amerikai hatóságok szerint feltehetően 2017 februárjában 30 évesen életét vesztette az iraki Moszulban egy bombázásban.

A nyomozás azt állapította meg, hogy 2016. szeptember 4-re virradó éjjel a vádlottak közül ketten, Ines Madani és Ornella Gilligmann a Notre-Dame katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában található éttermek előtt leparkoltak egy Peugeot 607-es típusú gépkocsit, amelyben hat gázpalack volt. A két nő azonban megijedt és elmenekült, mert azt hitték, hogy egy civil ruhás rendőr figyeli őket. A menekülés előtt gázolajat öntöttek a gépjárműre, majd egy égő cigarettát dobtak rá, de nem történt robbanás, mert a gázolaj nehezen gyullad meg.

A vizsgálóbírók szerint „kizárólag a rosszul megválasztott üzemanyagnak köszönhető, hogy a kísérlet kudarcot vallott”, ami akár „vérfürdőbe is torkollhatott volna”.

A párizsi ügyészség vádirata szerint „a fiatal nőkből álló terrorista kommandó teljesen nyitott volt az Iszlám Állam halálos ideológiájára”.

A muzulmán hitre felnőttként áttért Ornella Gilligmannt szeptember 6-án tartóztatták le Dél-Franciaországban. A másik feltétezett elkövető, Ines Madani a Szíriából őt irányító Rachid Kassim tanácsára egy másik fanatizált nőnél, Amel Sakaou-nál keresett menedéket. A két nőhöz csatlakozott egy harmadik iszlamista nő, Sarah Hervouet, akit szintén Rachid Kassim irányított.

Miután a három nő tudta, hogy a rendőrség a nyomukban van, szeptember 8-án konyhakésekkel felszerelve elhagyták a lakást, majd a parkolóban megtámadták az őket előállítani próbáló rendőröket, akik közül az egyik rálőtt Ines Madanira és a lábán megsebesítette. A 22 éves nő ellen hivatali személy elleni emberölési kísérlet a vád. Ines Madani tagadja, hogy meg akarta támadni a rendőrt, de azt megerősítette, hogy azt kiáltotta: „lőj le!”, miután mártírként akart meghalni.

Az ötödik gyanúsított, Samia Chalel, aki közvetített a feltételezett elkövetők között, illetve Rachid Kassimot tájékoztatta arról, hogy nem sikerült a gázpalackos merénylet, harminc év börtönbüntetéssel sújtható.

Az öt nő közül a három évvel ezelőtt alig 18 éves Ines Madani a legfiatalabb, de ő volt a többi nő mentora. A hatóságok már korábban nyilvántartották azért, mert különböző harci álneveken buzdított más nőket arra a közösségi oldalakon, hogy csatlakozzanak az iszlamista harcokhoz Szíriában. Köztük Ornella Gilligmannt, három gyerek anyját, aki csak a merényletkísérlet közben, a helyszínen értette meg, hogy az Abou Junayd nevű dzsihadista, akibe az interneten keresztül szerelmes lett, és aki miatt vállalta a terrortámadásban a részvételt, nem más, mint egy 18 éves lány, Ines Madani.

A nyomozás során a két nő egymásra hárította a felelősséget a támadás kitervelésében és az akció irányításában. A két nő 2016 májusban ismerkedett össze a Périscope nevű applikáción. Ines Madani elismerte, hogy az Iszlám Állam egyik dzsihadistájaként mutatkozott be, és meggyőzte Ornella Gilligmannt arról, hogy menjen hozzá feleségül. A családanya, aki 2014-ben megpróbált három gyerekével Szíriába eljutni, elvált a férjétől és készen állt a házasságra. A két nő augusztus 31-én találkozott személyesen először, a randevún Ines Madani azt hazudta, hogy a vőlegény lánytestvére. Ines Madanit áprilisban nyolc év szabadságvesztésre ítélték, amiért szíriai harcokra, illetve franciaországi és belgiumi támadások elkövetésére buzdított a közösségi oldalakon.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
„A Fidesz-KDNP ezt a választást is megnyerte”

„A Fidesz-KDNP ezt a választást is megnyerte”

Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint nem szakadt meg a 2006 (ősze) óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon.

II. Erzsébet ismertette Johnson kormányának új programját

A brit kormány szabadkereskedelmi kapcsolatrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után, és törvényt alkot az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak biztosításáról. Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kormányának új programját II. Erzsébet királynő ismertette hétfőn a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában.

Afgán migráns gyilkolt Ausztriában

Afgán migráns gyilkolt Ausztriában

Egy 33 éves afgán férfi késsel megsebesített egy gondozót hétfőn délután a Wullowitz településen lévő menekültszálláson, majd agyonszúrt egy autóst, akinek járművét elvéve szökésnek eredt – közölte Felső-Ausztria rendőrsége.

Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját

Az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját.

Borkai Zsolt kedden távozhat a Fideszből

Borkai Zsolt kedden távozhat a Fideszből

A Magyar Nemzet információi szerint már nem sokáig lesz a nagyobbik kormánypárt tagja a győri polgármester.

Orbán Viktor Azerbajdzsánban tárgyal

Orbán Viktor Azerbajdzsánban tárgyal

A magyar miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vesz részt Bakuban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére