Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elkészült a radikális iszlám elleni törvénytervezet Franciaországban

888/MTI

2020.11.18. 16:40

Elkészült a radikális iszlám elleni törvénytervezet Franciaországban, és az iszlamista tanárgyilkosság után az internetes gyűlöletkeltést szankcionáló passzussal is kiegészült.

A szövegben nem szerepel sem az iszlamista szeparatizmus kifejezés, amelyet Emmanuel Macron államfő használt, amikor október 2-án tartott beszédében bemutatta a javaslatot, sem a vallás és egyház szétválasztását jelentő szekularizáció fogalma. A törvénytervezet a „köztársaság elveinek megerősítését” célozza annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy vallási vagy etnikai hovatartozás alapján egyes csoportok elkülönülhessenek a társadalmon belül.

A tervezet meghatározza az internetes gyűlöletkeltés mint szabálysértés fogalmát, és külön szankciókat vezet be a hivatalos személyek és a képviselők elleni fenyegetések, erőszak, megfélemlítés büntetésére. A javaslat megerősíti a világnézeti semlegesség elvét minden közszolgálati dolgozó, így például az állami vasúttársaság, az SNCF vagy a reptéri alkalmazottak számára is.

„Mindenki, aki azt a mérget terjeszti, amit az internetes gyűlöletkeltés jelent, sürgős eljárás keretében azonnal büntetőbíróság elé kerül” – mondta szerdán Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter az RTL rádióban.

A szöveg bevezet egy új szabálysértést: mások életének veszélyeztetése a magánéletére, családjára vagy munkájára vonatkozó olyan információk terjesztése által, amelyek alapján az illető azonosítható vagy térben behatárolható.

Ez a javaslat azért került bele a tervezetbe, mert október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében az utcán elvágta a torkát Samuel Paty történelemtanárnak, aki a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrákat. A merénylő nem ismerte az áldozatát, akinek nevét és a középiskola címét, ahol tanított, az egyik tanítványának apja és annak iszlamista prédikátor ismerőse tette közzé a Facebookon.

A törvényalkotók indoklásukban úgy vélik, hogy „a radikális iszlámmal és minden szeparatizmussal szemben ki kell jelenteni, hogy a jelenlegi jogi fegyvereink részben hatástalanok”.

A szöveg szavatolja „a vallásgyakorlás feltételeinek átláthatóságát” az állam és az egyház szétválasztását kimondó 1905-ös törvény módosításával, a kulturális egyesületek finanszírozását illetően, a jobb átláthatóság érdekében.

Az intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie „a köztársaság értékei és elvei mellett”. A 10 ezer euró feletti külföldi adományokat ezentúl be kell jelenteni az adóhivatalnak.

Ennek célja a külföldi fenntartású mecsetek jobb ellenőrzése. Ahogy annak a „puccsellenes” intézkedésnek is, amely azt kívánja megakadályozni, hogy szélsőségesek vonjanak ellenőrzésük alá egy mecsetet. Ezért az egyik cikkely megtiltja azon imahelyek látogatását, amelyeket terrorcselekményekre, diszkriminációra, gyűlöletre vagy erőszakra való buzdítás miatt elítéltek.

Külön passzus foglalkozik az illegális egyesületi iskolák elleni küzdelemmel, és 3 éves kortól minden gyereknek kötelezővé teszi az óvodába járást, ami alól csak a gyermek vagy a család speciális helyzete jelenthet kivételt, nagyon korlátozott módon.
Az olyan alapítványi iskolák ellenőrzését is megszigorítja az állam, amelyeknek nem kötelező a közoktatási programot követniük, és „kihágások” esetén elrendelheti egy adott intézmény azonnali bezárását.

A törvény büntetni fogja a szüzességi igazolást kiállító orvokat, és megerősíti a poligámia és a kényszerházasság elleni intézkedéseket is.

A tervezetet december 9-i ülésén vitatja meg a kormány, és jövő év januárjában kerülhet a parlament elé.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Karikó Katalin kapja idén Szeged díszpolgári címét

Karikó Katalin kapja idén Szeged díszpolgári címét

Karikó Katalint jelölte Szeged város idei díszpolgárának, a kutatónő elfogadta a felkérést és személyesen veszi át az elismerést a város napján, május 21-én – tájékoztatta Szabó C. Szilárd, az önkormányzat sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Visszapillantó

Visszapillantó

Drámai nap van mögöttünk. Emlékeztünk történelmi és személyes tragédiára egyaránt, s nem hagytak bennünket faképnél a mai események izgalmai sem. Olvassák át, mi történt ma.

Újabb rémhír a szállodák, éttermek nyitvatartásáról

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére