Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elképesztõen jó hír az erdélyi magyaroknak

Forisek Ádám

2017.04.11. 13:58

Megszavaztak ugyanis egy olyan törvénytervezetet, amely kötelezõvé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát - számol be a Maszol.
BUKAREST, 13:58

Megszavaztak ugyanis egy olyan törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát – számol be a Maszol.

A kedden elfogadott tervezet azokra a településekre vonatkozik, ahol a magyarok számaránya eléri a 20 százalékot vagy az 5000 főt.

Az erdélyi magyarok jogos elvárása vált valóra, hiszen Románia még mindig nem ültette gyakorlatba a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában foglaltakat”

– mutatott rá Korodi Attila képviselő.

Ez az egyezmény azon nyelvek védelmére érvényes, melyeket az aláíró ország polgárai hagyományosan használnak, jelentősen különböznek a hivatalos nyelvtől, és van egy meghatározható elterjedési területük (vagy az egész országban szétszórtan beszélik). Románia 1995-ben írta alá a chartát.

Korodi Attila az anyanyelvhasználat előrelépéseként beszélt az elfogadott törvénytervezetről.

Így számos erdélyi nagyvárosban is, mint például Arad, Kolozsvár, Brassó, Temesvár, magyarul fordulhatnak orvoshoz az érintettek.”

Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság tagja is kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban.

A magyarok lakta vidékeken szükség van arra, hogy a magyar betegekhez magyarul szóljanak, igazgatótól orvosig, ápolószemélyzettől asszisztensekig.”

Vass Leventével egyetértésben Csép Andrea, az RMDSZ parlamenti képviselője szerint az új törvény azokat segíti, akik egészségügyi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott állapotban vannak. Ez ugyanis azt jelenti, hogy minden egészségügyi, és szociális ellátást biztosító intézmény köteles kisebbségi nyelvet beszélő alkalmazottat foglalkoztatni.

Az RMDSZ törvénytervezetéről kedden döntőházként szavazott a képviselőház, a javaslat jelenleg államelnöki kihirdetésre vár. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Varga Judit: a magyar jogállamiság becsületét Stockholmban is megvédjük!

„A jogállamisági eljárások jogi köntösbe bujtatott politikai boszorkányüldözések, amelyek legújabb ékes példája az a támadássorozat, amelyet a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt indítottak hazánkkal szemben” – fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Stockholmban.

Márki-Zay a kamu jobboldali, aki a gyurcsányista politikát preferálja

Márki-Zay a kamu jobboldali, aki a gyurcsányista politikát preferálja

Úgy tűnik, Karácsony Gergely egyre inkább elveszíti vonzerejét, több mint ezer határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén.

Eldőlt, hogy Gyurcsány kinek a hátán fog visszatérni a hatalomba

„A megjelent nyilatkozataik egyértelművé teszik, hogy közös kormányzásra áhítoznak, ami persze nem is csoda, hiszen a miniszterelnök-jelölt semmihez sem tud kezdeni a legnagyobb frakció támogatása nélkül, azt pedig Gyurcsány uralja” – írja Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán.

Tízezer embert venne fel a Facebook a metaverzum nevű virtuális világ fejlesztéséhez

Az Európai Unióban a következő öt évben tízezer magasan képzett ember felvételét tervezi a Facebook az úgynevezett metaverzum kiépítéséhez – jelentette be a cég hétfőn.

Az álszentek társadalma

Az álszentek társadalma

A képmutatás és a gátlástalanság virágkorát éljük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére