Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eljárás indult a cseh választásokon esélyes miniszterelnök-jelölt ellen

Vincze Viktor Attila

2017.10.11. 10:28

A cseh rendõrség büntetõjogi eljárást kezdeményezett Andrej Babis, a cseh ANO mozgalom elnöke, illetve Jaroslav Faltynek, a mozgalom alelnöke ellen, akiket adócsalással gyanúsítanak a cseh hatóságok - erõsítette meg Lucie Kubovicová, az ANO szóvivõje hétfõn Prágában.
PRÁGA, 10:28

A cseh rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett Andrej Babis, a cseh ANO mozgalom elnöke, illetve Jaroslav Faltynek, a mozgalom alelnöke ellen, akiket adócsalással gyanúsítanak a cseh hatóságok – erősítette meg Lucie Kubovicová, az ANO szóvivője hétfőn Prágában.

Babis és Faltynek parlamenti képviselők, de a cseh képviselőház már korábban mindkettejüktől megvonta a mentelmi jogot, és így lehetővé tették a bűnügyi eljárások megindítását.

Mindkét politikus azonnal bejelentette, hogy nem tekinti magát bűnösnek, és panaszt nyújtottak be az eljárás ellen.

Átvettem a büntetőjogi eljárás indítványozásáról hozott döntést a Ptací hnízdo (Gólyafarm) állítólagos ügyében. A döntés ellen azonnal panaszt tettem"

– írta Babis SMS-ben újságíróknak.

Faltynek közölte: nem ért egyet a gyanúsítással, és panaszt nyújt be ellene.

Andrej Babist azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy a Gólyafarm nevű szabadidő- és kongresszusi központ építésekor visszaélt az Európai Unió támogatásával, és ezzel anyagi kárt okozott az uniónak. Jaroslav Faltynek a rendőrség szerint szintén visszaélt az uniós támogatással.

A politikusok visszautasították a gyanúsítást, és azt állítják: "koncepciós eljárásról" van szó, melynek célja, hogy kárt okozzanak nekik az október 20-i és 21-i képviselőházi választások kampányának hajrájában. A vádemelési indítványban Babis jelenlegi felesége, Monika Babisová első házasságából származó két gyermekének, valamint sógorának a neve is szerepel.

A Gólyafarm 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, aminek következtében – mint kisebb vállalkozás –jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafarm az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. A Gólyafarm 50 millió cseh koronás (580 millió forint) uniós támogatást szerzett. Néhány, a pályázatban meghatározott év után a Gólyafarm újra az Agrofert része lett.

Az ügyet az ellenzéki pártok és a cseh sajtó dobta fel még tavaly, amikor az akkori kormányfőhelyettest, pénzügyminiszter Babist adócsalással gyanúsították meg. Babis az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli alsóházi ülésen elutasította a bírálatokat, és azt mondta, szabályos üzleti akcióról volt szó. Az akkori tulajdonosok nevét állítása szerint csak azért nem akarta nyilvánosságra hozni, mert családtagok, s nem akarta őket kitenni a média zaklatásának. A cseh hatóságokon kívül az ügyet jelenleg Brüsszel is vizsgálja.

Andrej Babis hétfőn azt is közölte: feljelentette a Suman nevű csoportot, amely az év eleje óta a Twitteren folyamatosan az ő tevékenységét érintő, személyének lejáratását célzó különféle, állítólag eredeti dokumentumokat és hangfelvételeket hozott nyilvánosságra.  Ez a csoport – melynek tagjai ismeretlenek – legutóbb néhány napja hallatott magáról, amikor olyan állítólagos dokumentumok másolatait közölte, amelyek azt bizonyíthatják, hogy a támogatást folyósító bank tudta, ki a Gólyafarm valódi tulajdonosa. Babis hétfőn megismételte, hogy soha nem volt a Gólyafarm tulajdonosa. A HSBC bank a dokumentumok eredetiségét nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni.

Az ANO mozgalom a szűk két hét múlva esedékes választások nagy esélyese. Kormányfőjelöltje, a mozgalom elnöke, Andrej Babis 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (KSC), s neve felbukkant az egykori kommunista állambiztonsági szolgálattal együttműködő személyek listáján is. Fedőneve állítólag Suman volt. A vállalkozó ezt tagadja, sőt jó hírnevének tisztázására Pozsonyban pert is indított, amelyet meg is nyert. A vádló, a szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatala azonban fellebbezett, a másodfokú döntés kihirdetését október 12-re jelezte a pozsonyi bíróság.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére