Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elítéltek két dzsihadista nőt a Notre-Dame elleni robbantási kísérlet miatt

Ányos Miklós

2019.10.16. 13:00

Egy francia bíróság 5 és 30 év közti büntetésre ítélte az 5 fős, nőkből álló dzsihadista sejt tagjait.

A 22 és 42 év közti gyanúsítottakat azután tartóztatták le, hogy 2016. november 4-én Párizs szívében leparkolták a gázpalackokkal és gázolajjal megrakott Peugeot 607 típusú személygépkocsijukat a Notre-Dame-székesegyház közelében. A két fő vádlott Ines Madani és Ornella Gilligmann egy cigarettával akarta begyújtani az „autóbombát” az éjszaka közepén, de szerencsére ez nem sikerült nekik.

25 és 30 év letöltendő börtönt kaptak a kísérletért. Valószínűleg Rachid Kassim, a Francia Iszlám Állam Csoport (IS) propagandistája adta a parancsot a támadásra, akit egy francia rendőr házaspár brutális meggyilkolásával gyanúsítottak meg 2016 nyarán. A hatóság úgy tudja, hogy Kassim egy 2017 szeptemberében történt iraki légi csapásban halt meg Moszul közelében.

A 22 éves Madanit néhány nappal a párizsi sikertelen támadás után tartóztatták le két másik vádlottal – Sarah Hervouet-vel és Amel Sakaou-val – egyetemben, akiket 20 évre ítéltek.

A gyanúsítottak megpróbáltak elmenekülni a lakásból, ahova a rendőrség a nyomok alapján érkezett. Késsel hadonászva törtek ki onnan, Hervouet egy rendőrtisztet a vállán sebesített meg, Madanit lábon lőtték, Gilligmannt később fogták el Dél-Franciaországban. Az ötödik nőt, Samia Chalelt Madani elrejtésének segítésével vádolták meg, őt öt év börtönre ítélték.

A bíróság megvizsgálta, hogy Madani miként toborzott nőket a dzsihadistáknak, és miként nyerte meg maguknak Gilligmannt.

Madanit az ügyvédei magányos fiatal nőként írták le, akinek félkész támadási tervei vannak, valamint erőteljes a halálvágya.

Ez távol esik a vád álláspontjától, akik egy határozott csoportnak jellemezték őket, akik gyilkolni akartak. Madani sajnálkozott a bíróság előtt. „Akkor minden tervem halálos volt. Ma a terveim az életről szólnak” – mondta. Gilligmann a szégyenről beszélt, amelyet családjának okozott, és bocsánatot kért a terrorizmus áldozataitól. Az ő ügyvédje azzal magyarázta védence tettét, hogy szerelemből cselekedett egy fiktív dzsihadista Abou Junaydért, aki miatt a férjét elhagyta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére