Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elindult az EU közös határõrsége

Pörge Béla

2016.10.06. 14:58

Hivatalosan is megkezdte mûködését csütörtökön a közös európai uniós határ- és parti õrség, amelynek az egységeit elsõként a Bulgária és Törökország közötti határon vetik be.

Az új ügynökség avatását a bolgár-török határon lévő Kapitan Andreevo határállomásnál tartották. Ott volt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos és Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) vezetője is.

A mai nap mérföldkő az európai határvédelem történetében. Mostantól egy tagállam külső határa a tagországok mindegyikének a külső határát jelenti, mind jogi, mind működési szempontból. Ez pontosan az a fajta közös európai válasz, amelyre szükség van ahhoz, hogy megfeleljünk a 21. század biztonsági és migrációs kihívásainak"

— mondta Avramopulosz. 

Fabrice Leggeri történelmi pillanatnak nevezte a közös határ- és parti őrség létrehozását.

Az új ügynökség erősebb és jobban felkészült az Európa külső határainál jelentkező migrációs és biztonsági kihívások kezelésére"

— hangsúlyozta.

A szervezet felállításáról rekordidő alatt sikerült megállapodnia az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek, mivel mindössze kilenc hónap telt el az erről szóló javaslat előterjesztése óta – írták az Európai Bizottság csütörtöki közleményében.

A schengeni rendszer védelmét és megerősítését célzó határőrizeti szerv feladatai közé tartozik a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az Európai Unió valamely külső határát veszély fenyegeti.

A határok védelme továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik, de szükség esetén tagállami kérésre a határ- és parti őrség meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést, és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni.

Az ügynökség a Frontex és a tagországok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb tíz napon belül.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére