Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elhúzódó cseh kormányalakításra lehet számítani

888.hu

2021.10.10. 15:30

A két tömörülés között egyszázaléknyi különbség sincs.

 

Nem a kormányfő, Andrej Babis által vezetett centrista ANO nyerte a cseh választást, hanem a hárompárti Spolu (Együtt) jobboldali koalíció. Az erről nyilatkozó elemzők is beismerték, hogy mindenki mérsékelt ANO-győzelemre számított. Másfelől viszont bejött az az előrejelzés, hogy a választási eredmények alapján Babis nehéz helyzetbe kerül, és az együttműködő jobboldalnak lesznek a legjobb kormányalakítási pozíciói.

A két tömörülés közti különbség 0,67 százalékpont, 35 765 voks a Spolu javára.

Ilyen kis különbséggel eddig még senki sem nyert választást Csehországban. A végleges eredmény alapján a Spolu a szavazatok 27,79 százalékát kapta meg, míg az ANO a 27,12 százalékát.

A Spolu 71, míg az ANO 72 mandátumot tudhat a magáénak.

A látszólagos ellentmondást az magyarázza, hogy a külföldön szavazók voksait sorsolással mindig egy választókerületbe helyezik. Az idén ez az Ústí régió lett, ahol Babis győzött, s így a hatályos szabályok alapján az ANO-é lett a plusz egy mandátum, bár külföldön a legtöbb szavazatot a Kalózok és Polgármesterek koalíció szerezte meg.

A Spolu (ODS, KDU–CSL, TOP 09), illetve a szintén jobboldali Kalózok és Polgármesterek (PirStan) koalíció már szombat éjjel emlékeztetőt írt alá, miszerint igényt tart a kormányalakításra. Közölték Milos Zeman köztársasági elnökkel: kérik, hogy a kormányalakítással Petr Fialát, az ODS elnökét, a Spolu kormányfőjelöltjét bízza meg.

Igényüket a 200 tagú képviselőházban megszerzett 108 mandátumra alapozzák.

A két koalíció azt is kinyilvánította, hogy közösen fog fellépni, s pártjaik külön-külön nem tárgyalnak az ANO-val.

A Spolu 71 mandátumot szerzett, ebből az ODS-re 34 jutott. A PirStan mandátumainak száma 37, ebből a Polgármesterek és Függetleneké 33, a kalózoknak pedig mindössze 4 képviselői hely jutott.

Milos Zeman köztársasági elnök, akinek kulcsszerepe van a kormányalakítási tárgyalásokban, eddig nem nyilatkozott. Korábban azt mondta, hogy kormányalakítással az első körben győztes pártot fogja megbízni. Hangsúlyozta: nem koalíciót, hanem pártot. Ez jelen esetben az ANO és Andrej Babis.

Zeman és Babis már vasárnap délben találkoznak. Az államfői iroda és a kormányfő egyaránt azt közölte, hogy Zeman szerdától kíván foglalkozni a választások eredményével és a kormányalakítással. Zemannak elég széles lehetőségei vannak a tárgyalásokon, mert a cseh alkotmány pontosan nem határozza meg, kit kell megbízni a kormányalakítással. A helyzetet bonyolítja, hogy az államfő több mint két hete betegállományban van, aminek konkrét okát nem hozták nyilvánosságra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére