Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elfogynak a szerbek

888.hu

2018.06.29. 16:28

Szerbia lakossága az utóbbi tíz évben több mint 392 ezer fõvel csökkent, és már csak alig haladja meg a hétmilliót, ennek egyik oka a születések számának csökkenése, a másik viszont az elvándorlás - közölte a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) pénteken, illetve azt is nyilvánosságra hozta, hogy a válások száma növekszik a nyugat-balkáni országban.
BELGRÁD, 16:28

Szerbia lakossága az utóbbi tíz évben több mint 392 ezer fővel csökkent, és már csak alig haladja meg a hétmilliót, ennek egyik oka a születések számának csökkenése, a másik viszont az elvándorlás – közölte a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) pénteken, illetve azt is nyilvánosságra hozta, hogy a válások száma növekszik a nyugat-balkáni országban.

A közölt adatok szerint az ország lakossága mintegy 36 ezerrel csökken évente, a természetes fogyás 5,3 ezrelékes. A tavalyi esztendőben összesen 64 894 gyerek született, míg a halálozások száma 103 722 volt. A szülő nők életkora is növekedett az utóbbi tíz évben, 2017-ben az anyák átlagéletkora 29,8 év volt – írja az MTI.

A tavalyi esztendőben a legtöbb elhunytat 75 és 84 éves kora között érte a halál, de némileg nőtt az erőszakos halálozások száma is, majdnem háromezren vesztették életüket más hibájából, míg 1005-en önkezükkel vetettek véget életüknek.

A RZS azt is közölte, hogy 2017-ben valamivel több mint 36 ezer pár döntött úgy, hogy összeköti az életét, míg több mint 9200 házasság végződött válással. A nők átlagosan 31 éves korukban, a férfiak pedig 34 évesen álltak oltár elé. A házasságok 88 százaléka azonos nemzetiségűek között köttetett, vagyis 12 százalék volt a vegyes házasságok aránya.

A válások száma 2,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A nők átlagosan 40 évesen, a férfiak 44 évesen döntöttek úgy, hogy véget vetnek kapcsolatuknak, míg a frigyek átlaghossza 13,4 év volt.

Szerbia nincs egyedül ezzel a problémával a régióban. Horvátországban nemrég szükségállapotot hirdetett a kormány a népességcsökkenés miatt, hiszen olyan ütemben fogynak a horvátok – a természetes fogyás mellett a kivándorlás miatt is –, hogy alig van ember, aki munkába tudna állni. Június elején már olyan aggasztó volt a helyzet, hogy a kormány helyett az államfő volt kénytelen lépni.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő olyan programot szorgalmaz, amely könnyebbé teszi a fiatalok életét. Ezt többek között a bérek után fizetendő járulékok csökkentésével, a közigazgatás, a bürokrácia csökkentésével, hatékonyabbá tételével, valamint a határon túli horvátok hazacsábításával szeretné elérni.

Eközben Magyarországon a kormány gőzerővel dolgozik a probléma hosszú távú megoldásán, amelyet a nyugat-európai országokkal ellentétben nem migránsok betelepítésével igyekszik megoldani. Mindez jól látszik a költségvetésen is: jövőre minden eddiginél több pénz, 2000 milliárd forintnál is több jut a családok támogatására. A családi adókedvezményekre 355 milliárd forint jut, otthonteremtésre 242 milliárd forintot irányoztak elő. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormány sikeresen kezeli a kivándorlás problémáját is: mind kevesebben hagyják el Magyarországot és egyre többen érkeznek haza.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére