Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elfogadta az új bevándorlási törvénytervezetet a francia nemzetgyûlés

Bertha László

2018.04.23. 06:31

Vasárnap este a francia nemzetgyûlés elsõ olvasatban elfogadta a "szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet" elõíró törvénytervezetet.
PÁRIZS, 06:31

A francia nemzetgyűlés elfogadta vasárnap este első olvasatban a „szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet” előíró törvénytervezetet.

A jogszabálytervezet Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártján belül is törésvonalakat okozott, miközben a baloldali ellenzék büntető jellegűnek, a jobboldal pedig nem elég szigorúnak ítélte meg és ellene szavazott.

A parlament 577 fős alsóházában a jelen lévő képviselők közül 228-an szavaztak igennel, 139-en nemmel, 24-en pedig tartózkodtak.

Az egy hétig tartó maratoni, heves vitasorozat után a szöveget az LREM képviselőinek többsége és a centristák támogatták, az ellenzéki pártok mindegyike ellene szavazott.

Emmanuel Macron pártjának tagjai közül 14-en – akik ellenezték a szigorításokat – tartózkodtak, egy képviselő, Jean-Michel Clément pedig nemmel szavazott, és a szavazás után kilépett az LREM-ből.

A 2016. március 7-én elfogadott előző szabályozást váltó javaslat legfőbb intézkedései közé tartozik a menekültügyi kérelmek elbírálásának a jelenlegi 14 hónapról 6 hónapra történő felgyorsítása. További elemei az elutasított menedékkérők eltávolítása az országból, a menedékre szorulóknak pedig a jelenlegi egy- helyett négyéves tartózkodási és munkavállalási engedély megadása átfogó integrációs programmal egybekötve.

Az elutasított menedékkérők fogva tartási ideje megduplázódik 90 napra annak érdekében, hogy a kitoloncolást végre lehessen hajtani.

Miközben a baloldali pártok azért tiltakoztak, mert szerintük a szigorítások miatt a menedékkérők egy része nem fogja tudni ezentúl érvényesíteni a nemzetközi és a francia jogban előírt jogait, a jobboldal azt szerette volna, ha a parlament évente felső plafont szabna kategóriánként a befogadható külföldiek számára. A jobbközép Köztársaságiak korlátozták volna a családegyesítést is, és a Marine le Pen vezette Nemzeti Fronthoz hasonlóan eltávolítanák az országból a titkosszolgálatok gyanúja szerint a nemzetbiztonságra veszélyes minden külföldit. Marine Le Pen azt is kifogásolta, hogy

a törvénytervezet alapján az illegális bevándorlóknak szállást lehetne biztosítani, amit a hatóságok megtagadnak a legszerényebb honfitársaiktól, akik szálláshelyek hiányában az utcán élnek."

Szombaton a baloldali ellenzék az ellen is tiltakozott, hogy a kormány nem kívánta megtiltani a kiutasított kiskorúak gyűjtőfogházba történő elzárását. Miután a kormánypárti képviselők is követelték a tiltást, Gérard Collomb belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy létrehoz egy munkacsoportot a kérdésről benyújtandó külön törvényjavaslat megfogalmazására.

A jobbról és balról érkező bírálatoknak köszönhetően a kormány az egyensúly szavatolását tűzte ki célul a két ellenzéki pólus között, s a baloldallal szemben szívesen hivatkozott a közvélemény elvárásaira a szigorításokat illetően. 

A menedékkérők jobb integrációja végett a törvénytervezet megduplázza az ingyenesen járó francia nyelvórákat, engedélyezi az eljárás ideje alatt is a munkavállalást a legalább hat hónapja az országban tartózkodó menedékkérőknek és pénzügyi támogatásokkal ösztönzi a településeket külföldiek befogadására.

Franciaországban tavaly mintegy 100 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és 36 százalékuk kapta meg a menekültstátust. A hivatalos adatok szerint a 67 millió lakosú országban 2014-ben 6 millió bevándorló élt, és a lakosság negyedének volt legalább az egyik nagyszülője bevándorló. A törvényjavaslatot júniusban vitatja meg a parlament jobboldali többségű felsőháza, a szenátus – írja az MTI.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Merkel rosszul lett a német himnusz alatt

Merkel rosszul lett a német himnusz alatt

Rosszul lett Angela Merkel német kancellár, amikor az új ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt fogadta.

Este 7:59

Este 7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb történései.

Mi tenne jót a magyar focinak?

Mi tenne jót a magyar focinak?

Komoly és örökké visszatérő vita a magyar foci kedvelői között, hogy a nagyobb klubok tartalékcsapatainak legyen-e külön bajnoksága, vagy a „fakók” induljanak-e inkább az alsóbb osztályokban.

Semmi nem elég

Semmi nem elég

Van egy embertípus, aki szerint ha valamire negatívat mondunk, az bátorság, hősiesség, függetlenség.

Hatalmasat hazudott Szilágyi György a parlamentben

Hatalmasat hazudott Szilágyi György a parlamentben

A jobbikos politikus azt állította, hogy az Országgyűlés fizette neki a riói nyári olimpián való részvételt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére