Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elfogadta az új bevándorlási törvénytervezetet a francia nemzetgyûlés

Bertha László

2018.04.23. 06:31

Vasárnap este a francia nemzetgyûlés elsõ olvasatban elfogadta a "szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet" elõíró törvénytervezetet.
PÁRIZS, 06:31

A francia nemzetgyűlés elfogadta vasárnap este első olvasatban a „szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet” előíró törvénytervezetet.

A jogszabálytervezet Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártján belül is törésvonalakat okozott, miközben a baloldali ellenzék büntető jellegűnek, a jobboldal pedig nem elég szigorúnak ítélte meg és ellene szavazott.

A parlament 577 fős alsóházában a jelen lévő képviselők közül 228-an szavaztak igennel, 139-en nemmel, 24-en pedig tartózkodtak.

Az egy hétig tartó maratoni, heves vitasorozat után a szöveget az LREM képviselőinek többsége és a centristák támogatták, az ellenzéki pártok mindegyike ellene szavazott.

Emmanuel Macron pártjának tagjai közül 14-en – akik ellenezték a szigorításokat – tartózkodtak, egy képviselő, Jean-Michel Clément pedig nemmel szavazott, és a szavazás után kilépett az LREM-ből.

A 2016. március 7-én elfogadott előző szabályozást váltó javaslat legfőbb intézkedései közé tartozik a menekültügyi kérelmek elbírálásának a jelenlegi 14 hónapról 6 hónapra történő felgyorsítása. További elemei az elutasított menedékkérők eltávolítása az országból, a menedékre szorulóknak pedig a jelenlegi egy- helyett négyéves tartózkodási és munkavállalási engedély megadása átfogó integrációs programmal egybekötve.

Az elutasított menedékkérők fogva tartási ideje megduplázódik 90 napra annak érdekében, hogy a kitoloncolást végre lehessen hajtani.

Miközben a baloldali pártok azért tiltakoztak, mert szerintük a szigorítások miatt a menedékkérők egy része nem fogja tudni ezentúl érvényesíteni a nemzetközi és a francia jogban előírt jogait, a jobboldal azt szerette volna, ha a parlament évente felső plafont szabna kategóriánként a befogadható külföldiek számára. A jobbközép Köztársaságiak korlátozták volna a családegyesítést is, és a Marine le Pen vezette Nemzeti Fronthoz hasonlóan eltávolítanák az országból a titkosszolgálatok gyanúja szerint a nemzetbiztonságra veszélyes minden külföldit. Marine Le Pen azt is kifogásolta, hogy

a törvénytervezet alapján az illegális bevándorlóknak szállást lehetne biztosítani, amit a hatóságok megtagadnak a legszerényebb honfitársaiktól, akik szálláshelyek hiányában az utcán élnek."

Szombaton a baloldali ellenzék az ellen is tiltakozott, hogy a kormány nem kívánta megtiltani a kiutasított kiskorúak gyűjtőfogházba történő elzárását. Miután a kormánypárti képviselők is követelték a tiltást, Gérard Collomb belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy létrehoz egy munkacsoportot a kérdésről benyújtandó külön törvényjavaslat megfogalmazására.

A jobbról és balról érkező bírálatoknak köszönhetően a kormány az egyensúly szavatolását tűzte ki célul a két ellenzéki pólus között, s a baloldallal szemben szívesen hivatkozott a közvélemény elvárásaira a szigorításokat illetően. 

A menedékkérők jobb integrációja végett a törvénytervezet megduplázza az ingyenesen járó francia nyelvórákat, engedélyezi az eljárás ideje alatt is a munkavállalást a legalább hat hónapja az országban tartózkodó menedékkérőknek és pénzügyi támogatásokkal ösztönzi a településeket külföldiek befogadására.

Franciaországban tavaly mintegy 100 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és 36 százalékuk kapta meg a menekültstátust. A hivatalos adatok szerint a 67 millió lakosú országban 2014-ben 6 millió bevándorló élt, és a lakosság negyedének volt legalább az egyik nagyszülője bevándorló. A törvényjavaslatot júniusban vitatja meg a parlament jobboldali többségű felsőháza, a szenátus – írja az MTI.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ha összefogunk, akkor nyerünk

Ha összefogunk, akkor nyerünk

Megnyitotta kapuit a harmincadik Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor.

Vádat emelhetnek a választási csalással vádolt jobbikos képviselő ellen

Vádat emelhetnek a választási csalással vádolt jobbikos képviselő ellen

Farkas Gergely a 2018-as országgyűlési választások előtt több százezer forintot adott volna az LMP-s jelöltnek, ha az visszalép a jelöltségtől.

A Momentum az EP-ben olyan, mint a piszok a köröm alatt

A Momentum az EP-ben olyan, mint a piszok a köröm alatt

Nem látványos ugyan, de piszkosul tudja zavarni az embert.

Brutális fordulat: bevethetik a kínai hadsereget a tüntetők ellen

Brutális fordulat: bevethetik a kínai hadsereget a tüntetők ellen

A South China Morning Post című hongkongi lap Vu Csient, a kínai nemzetvédelmi minisztérium szóvivőjét idézve azt írja: Hongkong kérésére bevethető lenne a kínai hadsereg az elmúlt hónapokban egyre hevesebbé vált tüntetések megfékezésére és a rend fenntartására.

Legalább 14 ezer családon segített eddig a családvédelmi akcióterv

Úgy tűnik, hogy az első hetek igazolták a várakozásokat, ugyanis eddig közel 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását.

Börtönbüntetésre ítélték az ISIS két „holland” katonáját

Börtönbüntetésre ítélték az ISIS két „holland” katonáját

Háborús bűnök elkövetése és terrorszervezetben való részvétel miatt hét és fél év börtönbüntetésre ítélte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik holland származású katonáját a holland bíróság. A terrorszervezet egy másik, szintén holland tagja négy és fél év börtönbüntetést kapott – közölte a holland média kedden.

Továbbra is magas a terrorveszély Németországban

Továbbra is magas a terrorveszély Németországban

Évek óta első alkalommal fordul elő, hogy nem nőtt, hanem csökkent azoknak a száma, akiket a német hatóságok potenciális iszlamista terrorfenyegetésként tartanak számon, de az iszlám szigorúan konzervatív tanait követő szalafisták száma emelkedett, és továbbra is magas a terrorveszély – jelentette kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap.

Vívó-vb: büszkék lehetünk a magyar csapatra

Vívó-vb: büszkék lehetünk a magyar csapatra

A szövetségi kapitány összességében elégedett a magyar válogatott szereplésével a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, és külön is kiemelte a párbajtőrözőknél győztes Siklósi Gergely, valamint a két második hellyel záró férfi kardozók teljesítményét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére