Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Éjszakába nyúló vita várható az Európai Bizottság vezető tisztségéről

Tóth Dalma

2019.06.30. 21:10

A dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, a megbeszélések nem lesznek könnyűek az Európai Bizottság vezető tisztségéről – jelentette ki a német kancellár a brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozót megelőzően vasárnap. Emmanuel Macron fontosnak nevezte, hogy „új csapatot” állítsanak össze.

A rendkívüli uniós csúcstalálkozó „valószínűleg eltart egy ideig”, de Németország „konstruktív lesz” a vita során – közölte Angela Merkel újságíróknak nyilatkozva. Hangsúlyozta: Donald Tusk uniós tanácsi elnöknek „nehéz a feladata”, de Németország mindent megtesz, hogy elkerülje a „intézményközi konfliktust” az Európai Tanács és az Európai Parlament között.

Németország javaslatot fog tenni az Európai Bizottság elnöki tisztségére, és komoly vita várható a többi uniós intézményi vezető posztját illetően is – tette hozzá rövid nyilatkozatában a német kancellár.

A kancellár szerepével kapcsolatban a Financial Times brüsszeli tudósítója tweetjében azt írta: Merkel megérkezett a csúcstalálkozóra, valószínűleg elvesztette ellenőrzését saját néppártja felett. Ő volt ugyanis az egyetlen vezető, aki teljes mértékben támogatta Timmermans jelölését a jobbközép pártok csúcstalálkozót megelőző ülésén, amelyen a résztvevők fellázadtak az ellen az elképzelés ellen, hogy a bizottságot a szocialisták kezére adják – olvasható a bejegyzésben.

Fotó: AFP

Emmanuel Macron újságíróknak nyilatkozva kijelentette, mindhárom uniós intézmény, az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács elnökéről is döntésnek kell születnie vasárnap, az Európai Központi Bank következő vezetőjéről egy későbbi időpontban határozhatnak.

A francia elnök érkezésekor fontosnak nevezte, hogy az Európai Tanács egynapos csúcstalálkozóján „új csapatot” legyenek képesek összeállítani, s hogy „válaszok szülessenek” a legfontosabb kérdésre, arra, hogy kik vezetik az uniós intézményeket a következő években. „Több név is előkerült már, de mindenekelőtt egyensúlyt kell teremteni. Két férfinak és két nőnek kell helyet foglalnia” a megnevezett négy vezető tisztségben – húzta alá.

Kijelentette, Frans Timmermans szociáldemokrata listavezető, az Európai Bizottság alelnöke szerinte „megfelelő” személy a bizottság következő elnöki posztjára. Mint mondta, bizakodó a tekintetben, hogy az uniós tagországok vezetői „konstruktív megállapodást” találnak e tekintetben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke érkezésekor aláhúzta, világos elképzelése van arról, hogy mit kell tenniük a tagországok vezetőinek. „Végére kell jutnunk” az uniós intézmények vezető tisztségeiről folytatott vitának – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a „liberálisok megölték” az Európai Parlament által a 2014-es választás előtt létrehozott rendszert.

A csúcsjelölti rendszer liberális koncepció volt, de csődöt mondott, mivel nem tudtak egyetérteni egyetlen jelöltben sem, hetet, nyolcat vagy kilencet is javasoltak

– fogalmazott.

Frans Timmermans jelöltségét illetően Juncker azt mondta: ha nem lenne megfelelő ember, nem nevezte volna ki helyettesének, aki a feladatot jól el tudta látni.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke szerint „áttörés” várható az uniós intézmények vezetőiről folytatott, várhatóan éjszakába nyúló vita során. Véleménye szerint a posztok várományosainak kijelölése esetében a nemek közötti egyenlőség kérdése fontos üzenet az unió részéről: két nőnek és két férfinak kell helyet foglalnia a vezetői székekben. A nemek közötti egyenlőség kérdése elengedhetetlen, amiről nemcsak beszélni kell, hanem e szerint kell cselekedni is – húzta alá Bettel.

António Costa portugál kormányfő szerint Frans Timmermans az a személy, aki a legjobb képességekkel rendelkezik az Európai Bizottság következő elnöki posztjára. Véleménye szerint jó esély van arra, hogy az uniós tagállamok vezetői őt javasolják a tisztségre.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár úgy nyilatkozott, ha egy jelöltnek valódi többsége lenne, Ausztria meg fogja szavazni azt. Hozzátette, az uniós szerződések legfontosabb szempontjai között szerepel az egyensúly és a kompromisszum. Ausztria „Európa érdeke szempontjából értékeli” a vezető tisztségekre vonatkozó javaslatokat – mondta.

Klaus Johannis román államfő a találkozóra érkezve „hosszú éjszakát” jósolt, amelynek véleménye szerint „nem lesz konkrét eredménye”. Mint mondta, a legjobb lenne azonban, ha az Európai Tanács döntést hozna az Európai Bizottság elnökének személyéről, mielőtt az új Európai Parlament kedden kezdődő alakuló ülését megnyitná.

„Ha ez nem történik meg, önmagában nem katasztrófa” – mondta. Az a fontos, hogy legyenek olyan megoldások, amelyek életképesek és elfogadhatók – tette hozzá.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump: „Hillary megőrült!”

Trump: „Hillary megőrült!”

Donald Trump amerikai elnök vasárnap élesen bírálta Hillary Clinton volt külügyminisztert, volt elnökjelöltet azért, mert orosz érdekek szolgálatában állónak nevezett két elnökjelölt-aspiránst.

Tévhitek a klímaváltozásról: Az új világ = sivatag és csótányok?

Tévhitek a klímaváltozásról: Az új világ = sivatag és csótányok?

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban mindkét oldalról. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

„A Jobbik méltatlanná vált a magyarság képviseletére”

Nincs többé keresnivalója a Corvin közben sem a Jobbiknak, sem Jakab Péter frakcióvezetőnek, aki a parlament lépcsőjén Gyurcsány Ferenccel esküdözött, és Dobrev Klárával állt egy színpadra – jelentette ki Pongrátz András Corvin-közi 56-os szabadságharcos, akinek a közleményét Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke juttatta el vasárnap az MTI-hez.

Ő nyerte a 12. Nemzeti Vágtát

Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly.

Nyolc király hely Szegeden

Nyolc király hely Szegeden

Szeged a Dél ékszerdoboza, ehhez nem fér kétség. Az Alföld leggyönyörűbb és legharmonikusabb városa. Lokálpatrióta sorozatunk következő részében Szegedet vettük górcső alá, mégpedig gasztro szempontból.

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna

A gazdasági lassulás egyre inkább eléri Kelet-Közép-Európát, a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Trócsányi: Brüsszel jegeli a balkáni bővítést

Trócsányi: Brüsszel jegeli a balkáni bővítést

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést és amennyiben késleltetik az integrációt, más hatalmi centrumok szereznek befolyást a térségben – írta Trócsányi László, európai parlamenti képviselő vasárnap a magyarnemzet.hu oldalon, annak kapcsán, hogy az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére