Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Éjszakába nyúló vita várható az Európai Bizottság vezető tisztségéről

Tóth Dalma

2019.06.30. 21:10

A dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, a megbeszélések nem lesznek könnyűek az Európai Bizottság vezető tisztségéről – jelentette ki a német kancellár a brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozót megelőzően vasárnap. Emmanuel Macron fontosnak nevezte, hogy „új csapatot” állítsanak össze.

A rendkívüli uniós csúcstalálkozó „valószínűleg eltart egy ideig”, de Németország „konstruktív lesz” a vita során – közölte Angela Merkel újságíróknak nyilatkozva. Hangsúlyozta: Donald Tusk uniós tanácsi elnöknek „nehéz a feladata”, de Németország mindent megtesz, hogy elkerülje a „intézményközi konfliktust” az Európai Tanács és az Európai Parlament között.

Németország javaslatot fog tenni az Európai Bizottság elnöki tisztségére, és komoly vita várható a többi uniós intézményi vezető posztját illetően is – tette hozzá rövid nyilatkozatában a német kancellár.

A kancellár szerepével kapcsolatban a Financial Times brüsszeli tudósítója tweetjében azt írta: Merkel megérkezett a csúcstalálkozóra, valószínűleg elvesztette ellenőrzését saját néppártja felett. Ő volt ugyanis az egyetlen vezető, aki teljes mértékben támogatta Timmermans jelölését a jobbközép pártok csúcstalálkozót megelőző ülésén, amelyen a résztvevők fellázadtak az ellen az elképzelés ellen, hogy a bizottságot a szocialisták kezére adják – olvasható a bejegyzésben.

Fotó: AFP

Emmanuel Macron újságíróknak nyilatkozva kijelentette, mindhárom uniós intézmény, az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács elnökéről is döntésnek kell születnie vasárnap, az Európai Központi Bank következő vezetőjéről egy későbbi időpontban határozhatnak.

A francia elnök érkezésekor fontosnak nevezte, hogy az Európai Tanács egynapos csúcstalálkozóján „új csapatot” legyenek képesek összeállítani, s hogy „válaszok szülessenek” a legfontosabb kérdésre, arra, hogy kik vezetik az uniós intézményeket a következő években. „Több név is előkerült már, de mindenekelőtt egyensúlyt kell teremteni. Két férfinak és két nőnek kell helyet foglalnia” a megnevezett négy vezető tisztségben – húzta alá.

Kijelentette, Frans Timmermans szociáldemokrata listavezető, az Európai Bizottság alelnöke szerinte „megfelelő” személy a bizottság következő elnöki posztjára. Mint mondta, bizakodó a tekintetben, hogy az uniós tagországok vezetői „konstruktív megállapodást” találnak e tekintetben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke érkezésekor aláhúzta, világos elképzelése van arról, hogy mit kell tenniük a tagországok vezetőinek. „Végére kell jutnunk” az uniós intézmények vezető tisztségeiről folytatott vitának – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a „liberálisok megölték” az Európai Parlament által a 2014-es választás előtt létrehozott rendszert.

A csúcsjelölti rendszer liberális koncepció volt, de csődöt mondott, mivel nem tudtak egyetérteni egyetlen jelöltben sem, hetet, nyolcat vagy kilencet is javasoltak

– fogalmazott.

Frans Timmermans jelöltségét illetően Juncker azt mondta: ha nem lenne megfelelő ember, nem nevezte volna ki helyettesének, aki a feladatot jól el tudta látni.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke szerint „áttörés” várható az uniós intézmények vezetőiről folytatott, várhatóan éjszakába nyúló vita során. Véleménye szerint a posztok várományosainak kijelölése esetében a nemek közötti egyenlőség kérdése fontos üzenet az unió részéről: két nőnek és két férfinak kell helyet foglalnia a vezetői székekben. A nemek közötti egyenlőség kérdése elengedhetetlen, amiről nemcsak beszélni kell, hanem e szerint kell cselekedni is – húzta alá Bettel.

António Costa portugál kormányfő szerint Frans Timmermans az a személy, aki a legjobb képességekkel rendelkezik az Európai Bizottság következő elnöki posztjára. Véleménye szerint jó esély van arra, hogy az uniós tagállamok vezetői őt javasolják a tisztségre.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár úgy nyilatkozott, ha egy jelöltnek valódi többsége lenne, Ausztria meg fogja szavazni azt. Hozzátette, az uniós szerződések legfontosabb szempontjai között szerepel az egyensúly és a kompromisszum. Ausztria „Európa érdeke szempontjából értékeli” a vezető tisztségekre vonatkozó javaslatokat – mondta.

Klaus Johannis román államfő a találkozóra érkezve „hosszú éjszakát” jósolt, amelynek véleménye szerint „nem lesz konkrét eredménye”. Mint mondta, a legjobb lenne azonban, ha az Európai Tanács döntést hozna az Európai Bizottság elnökének személyéről, mielőtt az új Európai Parlament kedden kezdődő alakuló ülését megnyitná.

„Ha ez nem történik meg, önmagában nem katasztrófa” – mondta. Az a fontos, hogy legyenek olyan megoldások, amelyek életképesek és elfogadhatók – tette hozzá.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump: az amerikai kormány még a héten döntést hoz a Kína elleni lépésekről

Trump: az amerikai kormány még a héten döntést hoz a Kína elleni lépésekről

Az amerikaiak nem néznék tétlenül, ahogy Kína felszámolja Honkong önállóságát.

Vírushíradó

Vírushíradó

Meghaladta az 5,5 milliót világszerte az igazolt fertőzöttek száma.

Nem adott igazat az újságíróknak az Emberi Jogok Európai Bírósága

A parlamenti működés zavartalanságának biztosítása és a képviselők jogainak védelme ugyanis legitim korlátozási indok.

Így bukott el az közös európai hadsereg terve egy szemfüles francia képviselőn

Így bukott el az közös európai hadsereg terve egy szemfüles francia képviselőn

Európai Unióval foglalkozó cikksorozatunkban megpróbáljuk bemutatni az államszövetség születését, történetét, működését, és mérlegre helyezni előnyeit és hátrányait. Második részben azt mutatjuk be, hogyan bukott meg az az uniós hadsereg hatvan évvel ezelőtt, ami miatt az egész szervezet eredetileg megszületett.

Egyre több olasz tartományban nem regisztrálnak új beteget

A halottak huszonnégy óra alatti emelkedése az egymást követő harmadik nap száz alatt maradt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére