Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Éjféltõl tûzszünet lép életbe Ukrajnában

Pörge Béla

2016.09.14. 21:48

Szeptember 1-je után ismét tûzszünet jön Kelet-Ukrajnában.
KIJEV, 21:48

Éjféltől ismét tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában.

A hírt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter jelentette Kijevben a francia külügyminiszterrel és az ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. A német diplomácia vezetője közölte: ígéretet kapott Moszkvától a tűzszünet életbelépésére és arra, hogy az legalább egy hétig fog tartani. Steinmeier szerint Petro Porosenko ukrán elnök is biztosította őt afelől, hogy az ukrán fél betartja a megállapodást. Ezután hozzátette:

ha a felek valóban tartják magukat az ígéretükhöz, és a tűzszünet egy hétnél is tovább tart, akkor ezután esély nyílik a csapatok szétválasztására egyes régiókban a frontvonal mentén. Reméljük, hogy jövő kedden a háromoldalú (Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló) összekötő csoport ülésén már erről születik egyezség."

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a tájékoztatón bejelentette, hogy csütörtökön német és francia kollégájával együtt Donyeck megyébe, a kijevi ellenőrzés alatt álló területen lévő Kramatorszkba látogatnak, és ott folytatják a további tárgyalásokat.

A kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott minszki összekötő csoport már szeptember 1-jétől fegyvernyugvást léptetett életbe az iskolakezdésre való tekintettel. A harcok azonban néhány nap elteltével újra fellángoltak, a hónap folyamán jelentések szerint négy ukrán katona és legalább három szakadár fegyveres vesztette életét. Kijev és a Moszkva által támogatott szakadárok egymást vádolták a tűzszünet megsértésével és nehézfegyverek bevetésével, miközben mindkét fél cáfolta, hogy tüzet nyitott volna. A szakadárok ezek után kedden bejelentést tettek, miszerint "egyoldalúan, a jó szándék jeleként" tűzszünetet hirdetnek.

Klimkin leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz csapatoknak el kell hagyniuk Ukrajna területét. Kijelentette, hogy az ott élők nem érezhetik magukat biztonságban azon a területen, amelyet

Oroszország gyakorlatilag a gyarmatává tett, és tulajdonképpen megszállva tart."

Jean-Marc Ayrault, francia külügyminiszter kifejtette, hogy a tűzszünet tartóssá válása és a csapatok szétválasztása után Kijevnek hozzá kell látnia a minszki megállapodások politikai feltételeinek teljesítéséhez, azaz törvényjavaslatot kell kidolgoznia és elfogadnia a Donyec-medencében tartandó helyhatósági választásokról, illetve a szakadár területek különleges státusáról.

A Donyec-medencében az ukrán kormányerők oroszbarát szakadár fegyveresekkel néznek szembe. A lázadók és az ukrán vezetés francia-német közvetítésre, Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében tavaly februárban aláírták a Minszk-2 megállapodást. A dokumentum megerősítette a Minszk-1 egyezmény rendelkezéseit, tűzszünet bevezetéséről rendelkezett, és kiszélesítette az ütközőövezetet, ahonnan ki kell vonni a nehézfegyvereket.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére