Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre többen kritizálják Brüsszelt a vakcinák miatt

888.hu

2021.01.06. 12:00

Nem elégedettek.

Brüsszel az első hullám idején sem volt a topon a járványkezelést illetően, mindennel el voltak foglalva, csak a koronavírussal nem. Hasonló tapasztalható mostanában is, ezúttal a vakcinák beszerzése és szétosztása okoz gondot az Európai Uniónak. Ez pedig egyre több hazai és külföldi politikusnak is szemet szúrt.

Orbán Viktor miniszterelnök december elején a Kossuth rádióban hívta fel a figyelmet Brüsszel tétlenkedésére.

Emlékeztetett:

Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, majd ők kapnak elsőként vakcinát, olyan vakcinát, amit mi is megrendeltünk Brüsszellel közösen.

A kormányfő szerint Brüsszel arról beszélt, hogy a briteknek végük van. Most akkor a britek tényleg olyan rosszul jártak? Ki az akcióképes? Aki kilépett vagy aki bent maradt? Az az akcióképes, aki kilépett, az tudja megvédeni az emberek életét, egészen egyszerűen megelőztek minket a britek, akik kiléptek – vélekedett. Orbán Viktor elmondta, hogy emberéletekről van szó.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a minap Facebook-oldalára feltöltött videójában beszélt az ügyről.

Elmondta, hogy Brüsszel csak tavaly novemberben kötött szerződést a Pfizer nevű gyártóval, miközben Amerika és Anglia már júliusban aláírta a szerződését, ráadásul sokkal nagyobb mennyiségre. Van olyan ország is, amely többet fizetett a vakcináért, de meg is kapja azt, ebben is

hibázott Brüsszel, hiszen emberélet nem múlhat pénzen

– hangsúlyozta az államtitkár. Azt is mondta, az látszik, hogy

Brüsszel rossz megállapodást kötött, és azt is késve, és ezért nem kaphatunk most több vakcinát.

A magyar kormány folytatja az együttműködést Kínával és Oroszországgal is – mondta Menczer Tamás, kiemelve: mindent megtesznek azért, hogy ha akár Keleten, akár Nyugaton van hatásos vakcina, a magyar szakemberek döntései alapján a lehető leggyorsabban és legnagyobb mennyiségben Magyarországra hozzák azt.

Külföldön sem elégedettek Brüsszellel.

Markus Söder, a német CSU elnöke a Bild am Sonntag című lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy

az európai beszerzési eljárás nem volt megfelelő.

Az Európai Bizottság valószínűleg túl bürokratikusan tervezett: túl keveset rendeltek a megfelelőből, és az árviták is túl sokáig folytak – mondta Söder.

Azt is hozzátette, nehéz bárkinek is elmagyarázni, hogy egy Németországban kifejlesztett nagyon jó vakcinával miért kezdenek el hamarabb oltani máshol.

A finn Szociális és Egészségügyi Minisztérium állandó titkára, Kirsi Varhila arról beszélt, Finnország arra számított, hogy a karácsonyi időszakban 100–300 ezer adag vakcina érkezik az országba, de az első tételben csak 10 ezer érkezett.

Tanel Kiik, Észtország szociális ügyekért felelős minisztere egy interjúban arról értekezett, hogy

őszintén be kell vallani: az Európai Unió lemaradt az oltásokért folytatott versenyben a nagyobb blokkok között, és az a kérdés, hogy hogyan lehet ezt a hiányt 2021-ben pótolni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére