Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több Srí Lanka-i követeli a muszlim bevándorlók kitoloncolását

Horváth Tamás

2019.04.26. 15:00

A húsvétvasárnapi terrorsorozat nemcsak a keresztények, hanem a többségi társadalomhoz tartozó buddhisták körében is kiverte a biztosítékot.

Az egész világot megrendítette a Srí Lanka-i merényletsorozat, melyet a legszentebb keresztény ünnep, a húsvét alkalmával hajtottak végre muszlim terroristák. A húsvétvasárnapi mészárlásban, amely katolikus templomok és szállodák ellen irányult, az eddigi adatok szerint 253-an vesztették életüket.

Az indiai-óceáni szigeten elkövetett terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, a hatóságok jelen pillanatban 140 olyan muszlim után folytatnak hajtóvadászatot, akiknek közük lehet a merényletsorozathoz és az Abu Bakr al-Bagdadi vezette terrorszervezethez – közölte a The Guardian.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy egyelőre meglehetősen sok a kérdőjel a támadások hátterével kapcsolatban, közel sem biztos, hogy valóban az Iszlám Államhoz köthető terroristák hajtották végre a merényletsorozat, hiszen a Srí Lanka-i rendőrség szerint két kevéssé ismert, helyi szélsőséges muszlim szervezet érintettsége sem zárható ki.

Ugyancsak a Guardian írja, hogy Srí Lankán a mészárlás utózöngéjeként felerősödtek azok a hangok, melyek a muszlim – zömében pakisztáni – migránsok kitoloncolását követelik.

Az Egyesült Királyságtól 1948-ban elszakadt és független országgá vált Srí Lanka 20 milliós népességének nagyjából 70 százaléka buddhista, 12 százaléka hindu, 10 százaléka muszlim, 8 százaléka pedig keresztény.

A húsvétvasárnapi terrortámadást követően megváltozó közhangulat miatt már 700 muszlimnak kellett ideiglenesen más helyre költöznie, a hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem árulták el, hogy a főleg pakisztáni migránsokból álló csoport tagjait hol szállásolták el.

Egy helyi Srí Lanka-i képviselő szerint senki sem kér Mohamed követőiből, és az államnak ki kellene toloncolnia őket.

Az elmúlt napokban megszaporodtak a bevándorlóellenes akciók: az ablakbetörések és a kisebb fizikai támadások mellett az egyik, pakisztáni migránsok lakta ház kerítésére angol és szingaléz nyelven is kikerült egy üzenet:

Nincs szükségünk pakisztáni migránsokra!”

A rendkívül magas biztonsági készültség (újabb, dzsihadisták által elkövetett merényletekre lehet számítani), valamint a megerősödő társadalmi feszültségek miatt a Srí Lanka-i emberek élete még nem tért vissza a megszokott kerékvágásba, egyelőre a katolikus templomokat is zárva tartják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére