Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több a HIV-fertõzött Magyarországon

888.hu

2015.12.01. 21:02

Évrõl évre nõ az újonnan diagnosztizált HIV-fertõzöttek száma Magyarországon - közölték szakemberek a III. Nemzeti AIDS-konferencián, az AIDS világnapján.
BUDAPEST, 20:58

Évről évre nő az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon – közölték szakemberek a III. Nemzeti AIDS-konferencián, az AIDS világnapján.

Ujhelyi Eszter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház molekuláris laboratóriumának vezetője szerint ennek az oka, hogy a HIV-fertőzéstől való félelem csökkenése fellazította a viselkedésformákat, megváltoztatta a szexuális szokásokat. Hozzátette, hogy leginkább a húsz-harminc év körüli fiatalok érintettek, miután előfordul, hogy egy este akár több partnerrel is kapcsolatot létesítenek, többnyire megfelelő védekezés, óvszer nélkül. Ugyanakkor az intravénás droghasználat is növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Az orvos elmondta, hogy Magyarországon az utóbbi években nagyjából háromszáz új fertőzöttet regisztrálnak évente, 1986 óta pedig összesen 3064 embernél állapították meg a betegséget.

Szlávik János, a PLUSS Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a fertőzés nem gyógyítható, de megfelelő terápiával kezelhető. Véleménye szerint az AIDS-kutatók üzenete 2015-ben az, hogy aki aláveti magát a szűrésnek és a kezelésnek, az nemcsak saját magát menti meg, hanem másokat is, a gyógyszert rendszeresen szedő betegek ugyanis nem fertőznek tovább.

Az eseményen szó volt arról is, hogy egy HIV-fertőzött ellátása havonta 200-250 ezer forintjába kerül az államnak, a betegnek pedig csupán a 300 forintos dobozdíjat kell megfizetnie. Az újabb készítmények egyre kevesebb mellékhatást okoznak, azonban egyre drágábbak is. Míg tavaly 2 milliárd forintot fordított az állam a készítmények megvásárlására, idén ez akár 2,7 milliárd forint is lehet.

Világszinten is egyre több a HIV-fertőzött. Sokan a jelenség miatt a randialkalmazásokat okolják.

 

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére