Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több a bizonyíték Clinton alapítványával szemben

Kékes Viki

2017.01.16. 11:28

A jelek szerint nem a jótékonyság volt a fõ cél a Clinton Alapítvány létrehozásakor.
WASHINGTON, 11:58

Egyre több bizonyíték mutat rá, hogy a Clinton Alapítvány megalapításának hátterében nem a jótékonyság, hanem a kapzsiság és a hatalomvágy állt — írja az Observer.

Miután Hillary Clinton versenybe szállt az elnökségért, a férje által létrehozott alapítvány a támadások kereszttüzébe került elsősorban a pénzgyűjtés módja és az adományozók kiléte miatt. Clintonék állítólag kampánycélokra használták fel az adományokat, amelyeket ráadásul olyan országoktól kaptak, amelyek például terrorcsoportokat támogatnak. A kampány során Clinton támogatói tagadták a vádakat, és azt állították, hogy minden centet jótékony célra használtak fel.

Clinton választási vereségét követően azonban a támadások ismét felerősödtek. Külföldi kormányok elkezdték visszavonni éves támogatásukat, jelezve ezzel, hogy adományaikat a Clinton házaspár sokkal inkább a saját politikai céljaira, mintsem jótékonyságra használta fel. 2016 novemberében az ausztrál kormány megerősítette, hogy nem újította meg partnerségét a "botrány sújtotta" Clinton Alapítvánnyal, ezzel véget vetve 10 éves együttműködésüknek, amely során több mint 88 millió dollárt adományoztak az ausztrál adófizetők pénzéből Clintonéknak.

A norvég kormány szintén csökkentette éves adományának értékét, amely 2015-ben elérte a 20 millió dollárt. 2017 januárjában az is kiderült, hogy a Clinton Global Initiative bezárja New York-i irodáját, 22 embert elbocsátva állásából. (A Clinton Global Initiative-ot 2005-ben, meglehetősen homályos célok megvalósítása érdekében hozták létre a Clinton Alapítvány hálózatának részeként.)

A WikiLeaks időközben bebizonyította, hogy a Clinton Alapítványt ért támadások közül több is igaznak bizonyult. Így például, hogy az adományozók gyakorlatilag politikai befolyást vásároltak a pénzükért, illetve hogy az alapítvány vezetése korrupt.

A The Washington Post tavaly októberben részletesen beszámolt arról, hogyan növelte az alapítvány Bill Clinton jövedelmét. A WikiLeaks feljegyzések alapján mutatták be azt az agresszív stratégiát, amely a tanácsadói szerződések és a fizetett beszédek mögött állt, és amely segítségével több 10 millió dollárral növelték a Clinton család vagyonát — még akkor is, amikor Hillary volt a külügyminiszter. Bemutatták azt is, hogyan részesítette különleges bánásmódban a külügyi tárca Clinton minisztersége során az alapítvány adományozóit.

Az a tény, hogy Clinton választási veresége óta az alapítvány lejtmenetben van azt mutatja, hogy létrehozásakor a kapzsiság és a hatalomvágy — nem a jótékonyság — állt a háttérben.

A Clinton Alapítványt Bill Clinton hozta létre, amikor 2001-ben távozott a Fehér Házból. A karitatív szervezetet, amely eddigi tevékenysége során mintegy 2 milliárd dollárt kapott különböző adományozóktól – például közel-keleti pénzintézetektől, akik terrorcsoportokat támogatnak –, az elnökválasztási kampány során a republikánusok hevesen támadták. Trumpék arról beszéltek, hogy Hillary Clinton semmit sem tett azon érdekellentét megszüntetéséért, hogy ő maga külügyminiszterként szolgált, miközben külföldről jelentős összegek érkeztek az alapítványhoz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére