Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre sötétebb árnyékot vet az Európa Tanács mûködésére a szervezet korruptságát feltáró vizsgálat

Vincze Viktor Attila

2017.06.26. 21:58

Az Európa Tanács (ET) független korrupcióellenes szakértõi testületet hozott létre, ugyanis felvetõdött, hogy parlamenti közgyûlésének több tagja is érintett lehet korrupciós ügyekben - közölte Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek nyilatkozva.
STRASBOURG, 21:58
Az Európa Tanács (ET) független korrupcióellenes szakértői testületet hozott létre, ugyanis felvetődött, hogy parlamenti közgyűlésének több tagja is érintett lehet korrupciós ügyekben – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek nyilatkozva.
 
Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés ötnapos strasbourgi ülésének első, hétfői napjának vitáját követően elmondta: a korrupciós ügy felgöngyölítésére és a közgyűlés működésének átvilágítására független, külső vizsgálócsoport felállítását az év elején kezdeményezte az Európa Tanács.
 

Lapértesülések szerint Pedro Agramunt, a közgyűlés elnöke is érintett lehet abban az ügyben, amelyben Azerbajdzsán 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló, páneurópai szervezet parlamenti közgyűlésének eljárási szabályzatokért felelős bizottsága korábban közölte, a független vizsgálótestület feladata az lesz, hogy fényt derítsen olyan titkos, rendszeressé váló tevékenységekre, amelyek elősegíthetik az intézményen belüli korrupciót.

A vizsgálóbizottságtól azt várják, hogy javaslatot tegyen olyan intézkedésekre is, amelyek segítenek visszaállítani a közgyűlés iránti bizalmat.

A háromfős testület az év végéig fogja elkészíteni korrupciós jelentését. Németh Zsolt egy másik üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a közgyűlés ügyrendi bizottsága bizalmatlansági indítvány jogintézményére vonatkozó tervezetet mutatott be a hétfői ülésen.

Az új eszközre azért van szükség, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöksége áprilisban úgy határozott: megvonja bizalmát Agramunttól, aki korábban az orosz kormány által biztosított repülőgépen Szíriába utazott, hogy találkozzon és megbeszéléseket folytasson Bassár el-Aszad elnökkel.

Németh Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hétfőn bemutatott jogszabály visszamenőleges hatályról rendelkezik, valamint, hogy a tervezet tanúsága szerint a parlamenti közgyűlés nyílt szavazással kívánja kifejezni a bizalmatlanságra vonatkozó véleményét.

Meglátása szerint a tervezet "rendkívül komoly aggodalomra ad okot", ugyanis a jelenlegi elnök elmozdítása céljából elfogadásra váró eszköz "sötét árnyékot vethet" az Európa Tanácsra.

Félő, hogy nem megoldja, hanem elmélyíti az intézmény válságát" 

– hangsúlyozta.

Amennyiben az Európa Tanács ebben a formájában fogadja el a jogszabályt, az intézmény elveszítheti hitelét, amellyel a jogállamiság és az emberi jogok védelme érdekében a tagállamokkal szemben fel tud lépni – hangsúlyozta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére