Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre kevesebb embernek tetszik a közösségi média befolyása

Békési Marcell

2019.10.04. 15:00

Az amerikai felhasználók úgy érzik, hogy a közösségi média túl nagy kontrollt gyakorol a hírek terjedése felett. Még a baloldali szavazók felének sem tetszik a gyakorlat.

A Pew Research Center felmérése szerint a válaszadók 82%-a érzi úgy, hogy a közösségi média kontrollt gyakorol a hírek terjedése felett, és cenzorként tudatosan alakítja úgy, hogy a céljainak megfelelő hírek jussanak el a felhasználókhoz.

Az ötezer fős mintán elkészített kutatás szerint egyébként nem az összes válaszadó ellenezte ezt a gyakorlatot. A jobboldali republikánusok köréből nagyobb számban kerülnek ki azok, akik nem díjazzák ezt, de még a baloldali demokraták közel felének sem tetszik az online cenzúra.

A válaszadók a következőket találják a legproblémásabb gyakorlatoknak:

  • politikailag egyoldalú hírek előnyben részesítése,
  • pontatlan hírek terjedésének elősegítése,
  • cenzúra alkalmazása,
  • a hírek alatt kialakuló kommentviták elfajulása,
  • az újságírók zaklatása
  • és az emberek letiltása a platformról.

Az első állítással egyébként, miszerint a Facebook kivételez bizonyos politikai véleményekkel, a válaszadók 79%-a egyetértett.

A növekvő ellenérzéssel ellentétben viszont az emberek egyre nagyobb hányada jut a közösségi médiából hírekhez: legtöbben először Facebookról hallanak valamiről (52%), de a Twitter (28%) és a YouTube (17%) is jelentős hírforrásnak számít.

Mark Zuckerberg viszont nem úgy tűnik, mintha fel szeretné adni az online cenzorpápa szerepét: egyre-másra egyezik meg különböző bevándorláspárti kormányokkal – legutóbb szeptember elején Emmanuel Macronnal – az online cenzúra és az állami szervek munkájának összehangolásáról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére