Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

Egyre felkapottabb a hidzsáb a brit iskolákban

888.hu

2017.09.04. 19:08

Egy új szabály szerint Nagy-Britanniában a muszlim lányoknak megengedik, hogy már ötéves kortól viselhessenek hidzsábot, azaz hajat takaró kendõt.
LONDON, 19:08

Egy új szabály szerint Nagy-Britanniában a muszlim lányoknak megengedik, hogy már ötéves kortól viselhessenek hidzsábot, azaz hajat takaró kendőt. Sokan ellenzik ezt a lépést, ugyanis attól tartanak, hogy a muzulmánok által használt fejkendő viselése már kiskorukban hozzájárul a nők elnyomásához, erőteljes megkülönböztetéséhez.

A The Sunday Times összesen 800 állami fenntartású általános iskolát kérdezett meg arról, hogy a hivatalos uniformisnak részét képezi-e a muzulmán női fejkendő, a hidzsáb.

A ruhadarabot azért kényszerítik a nők fejére, hogy ezzel védjék "tisztességüket". A hagyományok szerint a hidzsábot nem kell viselni a kamaszkor eléréséig.

Mivel egyre több tanári és szülői szervezet fejezi ki aggodalmát a fejkendők terjedése miatt, ezért a brit tanfelügyelet (Ofsted) vizsgálja, hogy vallásos csoportok vagy szervezetek nyomást gyakorolnak-e az iskolákra.

A Times által vizsgált 800 intézmény közül nagyjából minden ötödikben engedélyezték a kislányok számára a hidzsáb használatát a kötelező iskolai uniformis mellett. Nagy-Britanniában körülbelül 17 000 iskola van, ami azt jelenti, hogy akár több ezer iskolában is engedélyezett a muszlim női fejkendő viselete.

Területenként persze lehetnek eltérések. A lap tüzetesen megvizsgálta például Birmingham iskoláit, ahol azt találta, hogy a 72 tanintézmény felében engedélyezett a hidzsáb viselése. Nem meglepő, hogy a városban jelentős számú muszlim kisebbség él.

A hidzsáb terjedése ellen leginkább a muszlim nőjogi aktivisták és az anglikán egyház emelte fel a szavát.

Személy szerint én a hidzsáb viselése ellen vagyok. Azt hiszem, hogy mi egy szekuláris nyugati ország vagyunk, amely keresztény alapokon nyugszik"

– mondta a kérdés kapcsán Lord Carey, Canterbury érseke.

Gina Khan nőjogi aktivista szerint az iskolák azért vezetik be a hidzsáb viselésének lehetőségét, hogy ne tűnjenek iszlamofóbnak.

A Times a kérdésben megszólaltatta a liberális Nicky Morgant is, aki korábban oktatásért felelős államtitkárként tevékenykedett. A hölgy "komoly" eredményeket tudhat magáénak: ő felelős egy keresztény iskola bezáratásáért, és egy másik esetben "különleges módszereket" kényszerített rá egy keresztény iskolára, mivel ezek a tanintézmények folyamatosan képtelennek bizonyultak arra, hogy pozitív üzeneteket fogalmazzanak meg a muszlimokról és a homoszexuálisokról.

Morgan szerint nem szabad túlságosan fennakadni ezen a témán, és jobb, ha csak a muszlim közösségekben vitatják meg ezt a kérdést.

Amennyiben egy iskola megengedi a diákjainak, hogy mondjuk burkát viseljenek, akkor ez az iskola belügye"

– mondta Morgan.

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

Amerika, London, Párizs

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány „új, merész” javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Szabad vasárnap

Alain Delon vasárnap este megkapja az Arany Pálma-életműdíjat a 72. cannes-i filmfesztiválon, annak ellenére, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozik a világhírű francia filmszínész elismerése ellen.

Szeptember elején tarthatják meg az előrehozott választásokat Ausztriában

Ezt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóján jelentették be.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére