Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egymilliárd dollárnyi hamis pénzt foglaltak le a máltai hatóságok

888.hu - MTI

2020.05.30. 20:30

Oroszországban nyomtatott, 1,1 milliárd dollárnak megfelelő, líbiai hamis pénzt foglaltak le a máltai hatóságok – közölte az amerikai külügyminisztérium, amely egyúttal üdvözölte is a pénz lefoglalását.

A washingtoni külügyi tárca szerint a bankjegyeket a Goznak orosz állami vállalattól Líbiából „egy illegitim párhuzamos intézmény” rendelte meg, és ezért hamis pénznek kell tekinteni. Washington emlékeztet, hogy Líbiában kizárólag a tripoli jegybank bocsáthat ki jogszerűen készpénzt. Az Egyesült Államok szerint az elmúlt években Oroszországból Líbiába áramló hamis pénz súlyosbította az észak-afrikai ország gazdasági válságát.

A máltai hatóságok egyáltalán nem kommentálták az amerikai bejelentést, sőt, az erről szóló hírt, amelyet a Malta Today című lap a Facebookon tett közzé, azóta el is távolították az újság honlapjáról.

Az ENSZ tavaly decemberi jelentése szerint a Goznak 2016 és 2018 között 7,11 milliárd dollár értékben szállított bankjegyeket a Líbia keleti felében működő, nemzetközileg el nem ismert, a tripoli vezetéssel rivalizáló hatóságoknak.

Ez az incidens is azt mutatja, hogy Oroszországnak ideje felhagynia kártékony és destabilizáló tevékenységével Líbiában

- tudatta a washingtoni külügyminisztérium.

Oroszország szerint szó sincs hamis pénzről, és arra hivatkoznak, hogy a Bengáziban működő központi bank szabályos megrendelését teljesítették. A moszkvai külügyminisztérium közleménye megjegyzi, hogy amíg Líbiában de facto kettős hatalom működik, addig két jegybank van az országban. Moszkva arra hivatkozik, hogy a bengázi jegybank vezetőjét a líbiai nép által választott parlament nevezte ki, így nemzetközi legitimitással rendelkezik.

Így hát nem a líbiai dinárok hamisak, hanem az amerikai kijelentések

- tudatták Moszkvában.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását és meggyilkolását követően káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres szervezetek kezdtek küzdeni minél nagyobb területek ellenőrzéséért, mostanra pedig a nemzetközileg elismert egységkormány áll szemben a jelentős haderőt irányító Halífa Haftar tábornokkal, aki az ország keleti és déli részét ellenőrzi. Haftar Oroszország mellett az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom támogatását is élvezi.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére