Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyik legfontosabb szíriai erõdjének elvesztése elõtt áll az Iszlám Állam

888.hu

2017.02.11. 22:58

A szíriai ellenzéki erõk és a török hadsereg katonái behatoltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet második legfontosabb szíriai erõdítményének számító el-Báb városába - közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelõközpontja (OSDH) vasárnap.
BÁB, 22:58

A szíriai ellenzéki erők és a török hadsereg katonái behatoltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet második legfontosabb szíriai erődítményének számító el-Báb városába – közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) vasárnap.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet vezetője, Rami Abdel-Rahmán elmondta, hogy a csapatok a török határtól mindössze 40 kilométerre fekvő város nyugati részén ütöttek rést. A katonák és az Ahrar as-Sám nevű milícia tagjai az Iszlám Állam harcosainak heves ellenállásába ütköztek, de sikerült elfoglalniuk el-Báb kórházát, illetve sportlétesítményeket és silókat is megszereztek a dzsihadistáktól. Ezzel a hetek óta körbekerített város egytizede került ellenőrzésük alá. El-Bábban a polgárháború előtt mintegy százezren éltek – adta hírül az MTI.

A szárazföldi csapatokat a török légierő támogatja. A török erők szeretnék rátenni a kezüket el-Bábra, mielőtt a már csak 1,5 kilométerre lévő, rivális szíriai kormánycsapatok megérkeznek. A kormányerők a közeli Tádifban harcolnak a szélsőségesekkel. Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint az összecsapásokban 650 terrorista vesztette életét, és a dzsihadisták több harci járműve semmisült meg.

Ankara tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven indított hadműveletet Észak-Szíriában, hogy a lázadó Szabad Szíriai Hadsereget támogatva megtisztítsa a határ menti területeket a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól. Törökország másik nem titkolt célja az, hogy megelőzze a kurd milíciák túlzott térnyerését a határrégióban.

El-Báb ostroma december 10-én kezdődött. A török csapatok vezette erők északról, keletről és nyugatról támadták a dzsihadistákat, de komoly ellenállásba ütköztek. A török hadsereg eddig 65 katonáját vesztette el az észak-szíriai hadműveletben. Az OSDH szerint 267 civil vesztette életét el-Bábban és két közeli faluban az Eufráteszi Pajzshoz köthető légicsapásokban és tüzérségi támadásokban december 21-e óta.

Eközben a Nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Koalícióhoz tartozó Naszr al-Haririt választották meg a felkelők egyik képviselőjüknek a február 20-ai genfi béketárgyalásokra. A lázadók mintegy 20 főt küldenének az ENSZ égisze alatt zajló megbeszélésekre, amelyek célja az immár hat éve tartó szíriai konfliktus lezárása.

Szombaton az iráni nemzetbiztonsági tanács felhatalmazta Oroszországot, hogy a szíriai hadműveletekben részt vevő vadászgépeivel áthaladhasson az iráni légtéren – adta hírül a Tasnim félhivatalos állami hírügynökség. Teherán Moszkvával együtt a damaszkuszi rezsim hű szövetségese.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére