Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyházdoktorrá tennék a lengyel püspökök Szent II. János Pált

888.hu

2019.10.30. 11:20

Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a testület nevében azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy Szent II. János Pált avassa egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé.

A kérelmet Stanisław Dziwisz bíboros is támogatta október 22-én az Europa Christi mozgalom varsói kongresszusán.

2020-ban ünnepeljük Szent II. János Pál születésének centenáriumát és emlékezünk halálának 15. évfordulójára. A lengyel helyi egyház és az egyetemes egyház számára fontos évfordulókkal kapcsolatban Stanisław Gądecki érsek hangsúlyozta:

A lengyel pápa péteri szolgálata tele volt forradalmi döntésekkel és fontos eseményekkel, amelyek megváltoztatták a pápaság arculatát, és befolyásolták Európa és az egész világ történelmét.

Stanisław Gądecki érsek emlékeztetett, hogy a lengyel pápát számos történész és teológus a Nagy II. János Pálnak nevezte. Mint az érsek mondta, Szent II. János Pál pápaságának gazdagsága személyisége gazdagságából fakadt. Egyszerre volt költő, filozófus, teológus és misztikus, ami számos dimenzióban nyilvánult meg, kezdve lelkipásztori és tanítói tevékenységétől az egyetemes egyház vezetésén át az életszentségről tett személyes tanúságtételéig.

Hangsúlyozta, hogy II. János Pál pápaságának azért is volt nagy sikere, mert jelentősen hozzájárult Európa egységének helyreállításához a több mint ötven évig tartó megosztottság után, amit a vasfüggöny jelképezett. A lengyel püspöki konferencia elnöke leszögezte:

II. János Pál gondolati világa abszolút modern, eredeti és kreatív, ugyanakkor nemesen klasszikus. Wojtyła egyensúlyt teremtett a hagyomány és a modernség között, és friss leheletet hozott az Egyház életébe és ezáltal a kultúra, a politika és a tudomány egyetemes terébe. Ebből a szempontból a szent pápa valódi tanítóvá és egyházdoktorrá lett, így azon európai értékek alapvető őrzője, amelyek korunk civilizációjának elmozdíthatatlan alapját képezik

– mondta Stanisław Dziwisz bíboros.

(via Magyar Kurír)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére