Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyetlen kérdés körül forog az osztrák választás

Bertha László

2019.09.26. 10:28

Az Osztrák Néppárt magabiztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat, így csak egyetlen kérdés maradt, mely az osztrák közéletet is hetek óta foglalkoztatja: kivel alakít majd kormányt Sebastian Kurz?

Mint ismert, a Strache-botrány kirobbanását követően nemcsak az FPÖ vezetőjének, hanem a kormánykoalíció felmondásával Sebastian Kurz kancellárnak is távoznia kellett pozíciójából, Alexander Van der Bellen államfő pedig szeptember 29-ére előrehozott választást hirdetett ki.

Sebastian Kurz | Fotó: AFP

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) között meglévő feszültséget némileg mérsékelte, hogy immáron a bevándorlásellenes párt korábbi államfőjelöltje, Norbert Hofer vette át a stafétát Heinz-Christian Strachétól, ugyanakkor a korábbi belügyminiszter, Herbert Kickl személye továbbra is nézeteltéréseket szül a két jobboldali formáció között.

Sebastian Kurz a koalíció felbomlását követően többször is élesen bírálta korábbi partnerét, azonban egyetlenegyszer sem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ismét ÖVP-FPÖ koalíció alakuljon az előrehozott választásokat követően.

Bár Kurz legfőbb célja továbbra is az, hogy az Osztrák Néppárt önállóan kormányozhasson, ennek realitását egyetlenegy közvélemény-kutatás sem támasztja alá.

A Research Affairs által készített legfrissebb felmérés szerint az ÖVP a szavazatok 34 százalékát szerezheti meg, míg a második helyért a szocialista SPÖ (23%) és a 21 százalékon álló FPÖ van versenyben. A három legnépszerűbb pártot a 11 százalékon lévő Zöldpárt és a liberális NEOS (8%) követi a felmérés szerint, amely egy újabb koalíciós kormány megalakulását vetíti előre a nyugati szomszédunknál.

Forrás: Europe Elects

Egyes szakértők szerint a legnagyobb esély továbbra is arra mutatkozik, hogy Sebastian Kurz újjáéleszti a jobboldali koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal, de ezúttal egy jelentősen megerősödött pozícióból tárgyalhat az FPÖ-vel, amely a botrány ellenére is stabilizálni tudta szavazótáborát.

Nem elképzelhetetlen az sem, hogy az ország politikai hagyományainak megfelelően ismét nagykoalíció jön létre az ÖVP és az SPÖ között, de ezúttal egyértelmű néppárti irányítással.

Sebastian Kurz azonban egy harmadik lépésre is elszánhatja magát, amely merőben új helyzetet teremtene Ausztria politikai életében: háromoldalú koalíció a zöldekkel és a liberálisokkal. De vajon sikerülhet-e Kurznak az, melybe korábban a német kancellárnak, Angela Merkelnek is beletörött a bicskája?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére