Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy román politikus szerint Magyarországon elnyomják a román kisebbséget

Zelenka Dóra

2018.11.18. 19:19

Románellenes megnyilvánulással vádolja a magyar kormányt egy román ellenzéki politikus. Az ellenzékben politizáló Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint a magyar kormány megtiltotta a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek azon a rendezvényen, amelyet a magyarországi román szervezetek tartottak a nagy román egyesülés közelgõ centenáriuma alkalmával.
BUKAREST, 19:19

Románellenes megnyilvánulással vádolja a magyar kormányt egy román ellenzéki politikus. Az ellenzékben politizáló Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint a magyar kormány megtiltotta a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek azon a rendezvényen, amelyet a magyarországi román szervezetek tartottak a nagy román egyesülés közelgő centenáriuma alkalmával. A román politikus elmélete azonban gyorsan meg is dőlt.

Eugen Tomac, PMP-elnök azt mondta: Gyulafehérvár alpolgármesterével együtt vett részt a magyarországi románok centenáriumi rendezvényén, ahol többek között tanárokat is kitüntettek volna a román identitás megőrzéséért végzett munkájukért, a kitüntetettek azonban nem vehették át a jutalmat, mert szerinte nem jelenhettek meg a rendezvényen.

Eugen Tomac állítása szerint a magyarországi román iskolák tanárai azt követően mondták le a gyulai rendezvényen való részvételt, miután – valaki, valamikor, valahol – figyelmeztette őket, hogy szankciókra számíthatnak, ha a román centenárium rendezvényeire elmennek.

A PMP elnöke a tiltást a magyar kormány primitív nyomásgyakorlásának, brutális románellenes támadásának minősítette, és közölte: sürgős reagálásra szólítja fel a román külügyminisztériumot.

A politikus felháborítónak találta, hogy Magyarország tiszteletet kér – az már más kérdés, hogy nem kap – a román államtól a romániai magyarok iránt, ő maga viszont primitív megtorlással él a magyarországi román kisebbséggel szemben.

Képzeljék el mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a romániai magyar közösség által szervezett rendezvényeken. Aki tiszteletet vár el, annak tisztelnie kell a másikat"

– mondta az ellenzéki politikus.

A határon túli románok minisztériumának az alárendeltségében működő Eudoxiu Hurmuzachi Intézet a hét elején közölte honlapján, hogy a magyarországi román nyelven megjelenő Foaia Romaneasca szerkesztőségével és a gyulafehérvári Helyi Politikák Központjával közösen konferenciát szervezett a száz évvel ezelőtti eseményekről november 17-én a gyulai Erkel szállóban.

"A magyarországi románok hozzájárulása a nagy egyesüléshez és a román hadsereg szerepe Budapest bolsevik csapatok alóli felszabadításában" című konferenciára – a bejelentés szerint – történészek, diplomaták, román állami képviselők és civil szervezetek képviselői, valamint a magyarországi román személyiségek kaptak meghívást. Az előre meghirdetett programban egy olyan ünnepség is szerepelt, mely keretében az Eudoxiu Hurmuzachi Intézet a magyarországi román közösség reprezentatív személyiségeit, valamint a román iskolák igazgatóit díjazta volna.

A román politikus elmélete azonban gyorsan meg is dőlt.

A magyarországi románok képviselői cáfolják, hogy eltiltották őket a román centenáriumi rendezvénytől – közölte internetes oldalán a Krónika erdélyi magyar napilap.

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője a Krónikának nyilatkozva határozottan állította, hogy ilyen utasítás nem érkezett a budapesti hatóságoktól. Hozzátette: hallott a szombaton Gyulán rendezett centenáriumi ünnepségről, ez azonban tudomása szerint nem egy nagy volumenű, sok embert megmozgató rendezvény volt.

"A kisebbségi román iskoláknak mi vagyunk a fenntartója, tehát ha történt volna ilyen jelzés, akkor nekünk szólnak, nem a pedagógusoknak vagy az iskolaigazgatóknak. Nyugodt szívvel állítom önnek, hogy ilyen nem történt" – jelentette ki a Krónikának Juhász Tibor.

Hozzátette, az országos román önkormányzat nemrég lépéseket szorgalmazott a román-magyar megbékélés érdekében és a Tomac-féle nyilatkozatok nem illenek bele ebbe a törekvésbe.

Határozottan cáfolta Eugen Tomac állítását a gyulai Nicolae Bãlcescu Román Gimnázium igazgatója is. Czeglédiné Gurzó Mária a Krónikának elmondta, soha nem érkezett ilyen utasítás hozzájuk a magyarországi hatóságoktól.

Ez egyszerűen nem igaz! Nekünk soha nem mondtak ilyet"

– szögezte le a román tanintézet vezetője, aki elmondta, hogy családi okokból nem tudott részt venni a szombati centenáriumi rendezvényen.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére