Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy különös választás, amin 1700 külföldi megfigyelő vesz részt

Sümeghi Lóránt

2019.07.21. 10:00

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak ma Ukrajnában, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Korábban megírtuk, a május 20-án beiktatott új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij már eskütételekor bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki. A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közölt adatok szerint a választáson

  • 22 párt,
  • hatezer jelölt,
  • közülük 2747-en pártlistákon, a többiek egyéni jelöltként indul a 199 egyéni választási körzetben.

Ukrajnában vegyes választási rendszer van, a 450 fős parlamentbe a 199 egyéni választási körzetekben győztes jelölt kerül be, a többi helyre pedig a pártlistákon indított jelöltek százalékos arányban a pártokra leadott szavazatok alapján. Azok a pártok juttathatnak be képviselőket a parlamentbe listájukról, amelyek legalább öt százalékot szereztek.

Nagyon vezetnek Zelenszkijék

A felmérések alapján a legnagyobb frakciója minden bizonnyal az elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) pártnak lesz, amelynek támogatottsága a biztos választók körében a Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett, utolsó felmérése szerint megközelítette az ötven százalékot (49,5 százalék).

Sólyom akkor gyáva volt, Szijjártó most bevállalta

Már tíz éve annak, hogy az akkori magyar köztársasági elnököt, Sólyom Lászlót nem engedték be Szlovákiába, aki egy Szent István-szobor avatásán vett volna részt Révkomáromban. Bár az államfőt a pozsonyi kormány előre figyelmeztette, hogy ne vegyen részt az augusztus 21-i ünnepségen, Sólyom László „állítólag„ csak akkor értesült a kitiltásról, amikor már úton volt Révkomárom felé.

Ugyanakkor bizonytalan, hogy a párt egyéni jelöltjei miként fognak szerepelni, és megszerzi-e a Nép Szolgája egyedül a többséget a parlamentben. Ha nem, úgy mindenképpen koalícióra kényszerül. Elemzők lehetséges partnerei között említik Julija Timosenko volt kormányzó Haza (Batykivscsina) vagy Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártját, esetleg mindkettőt.

A második legnagyobb frakciója várhatóan a Viktor Medvedcsuk által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért párté lesz az új parlamentben. A Rejting szerint 10,5 százalékot szerezhetnek, és az előrejelzések alapján egyéni jelöltjeik is esélyesek főként Donyeck és Luhanszk megyékben.

Emellett jó eséllyel bejut a törvényhozásba Petro Porosenko leköszönt elnök Európai Szolidaritás névre átkeresztelt pártja, amelynek a Rejting legutóbb 7,7 százalékos népszerűséget mért.

Nem számítanak magas részvételre

Elemzők szerint a nyári időszak nem éppen kedvező a választások megtartására, ezért nem számítanak annyira magas részvételre, mint amilyen a tavaszi elnökválasztásokon volt. Érdekesség, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) közlése szerint a választáson 1719 külföldi megfigyelő vesz részt 22 nemzetközi szervezettől, valamint 117-en 12 külföldi ország képviseletében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére