Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy éve történt a barcelonai terrortámadás

Tóth Dalma

2018.08.17. 16:50

Egy marokkói migráns hajtott bele a tömegbe Barcelona egyik közkedvelt sugárútján, majd hatszáz méteren keresztül tövig nyomta a gázpedált. Sokan meghaltak és több mint száz ember megsebesült. Mindennek már egy éve.

Egy marokkói migráns hajtott bele a tömegbe Barcelona egyik közkedvelt sugárútján, majd hatszáz méteren keresztül tövig nyomta a gázpedált. Sokan meghaltak és több mint száz ember megsebesült. Mindennek már egy éve.

2017. augusztus 17-én Barcelona központjában, a Las Ramblas sugárúton egy 22 éves marokkói terrorista a kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, másnapra virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A támadásokban 16-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük külföldiek is.

Később az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a merényletek elkövetőjeként. A rendőrség négy terroristát agyonlőtt, az ötödik később halt bele sérüléseibe. A merényletek előtti éjszakán Alcanarban felrobbant az a ház, ahol a támadók a robbanószerkezeteket gyártották. Az elkövetők közül is többen meghaltak.

Õ volt a merénylő

A terrorista egy ideig szökésben volt, de elkapták. Junesz Abujakub rokonai szerint rendszeresen fogyasztott alkoholt, és éjszakai klubokban múlatta idejét, de aztán megváltozott. Vett magának egy könyvet Mohamedről, Ripollban található lakása falait pedig a Koránból származó idézetekkel írta tele. Szomszédai szerint Abujakub magába fordult, elutasította a spanyol életvitelt. Nem volt barátnője, egyszer sem mozdult ki. Ismerősei szerint alig egy év alatt radikalizálódott a marokkói migráns, ugyanakkor szerintük Spanyolországban esett át agymosáson.

Barcelonában megemlékeztek a terrortámadásról

A barcelonai megemlékezésen a gyászolók és a megölt áldozatok hozzátartozói mellett Pedro Sánchez spanyol kormányfő, valamint VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letizia hercegnő is jelen volt – írja az MTI. A ceremónián kórus énekelt, az emberek pedig különböző nyelveken verseket olvastak fel az áldozatok emlékére. A hozzátartozók korábban a barcelonai gázolásos merénylet helyszínén, a Las Ramblas sugárúton virágokat helyeztek el.

A megemlékezés nem volt politikamentes

A katalán függetlenségpártiak tiltakoztak a király részvétele miatt a megemlékezésen. Az uralkodót többen éljenzéssel fogadták, többen pedig kifütyülték a függetlenség kérdésében megosztott Katalóniában. A ceremónia helyszínéül szolgáló téren az egyik épületből kifüggesztett transzparensen az volt olvasható: "A spanyol királyt nem látják szívesen" Katalóniában. VI. Fülöp ugyanis tavaly szembeszegült a spanyol autonóm régió függetlenségi törekvéseivel. A függetlenségpártiak ezért saját megemlékezéseket tartottak pénteken.

Egyáltalán nem értek egyet a király jelenlétével"

– mondta Nati Puigbarraca, a helyi közigazgatásban dolgozó egyik alkalmazott.

Mindannyian tudjuk, mi történt Katalóniában, de ez a politikai helyzeten is túlhalad. Egyesek közülünk sosem bocsátják meg az október 1-jén történteket"

– hangoztatta Puigbarraca a spanyol alkotmánybíróság tiltása ellenére megtartott népszavazásra utalva, amely ellen a spanyol kormányzat minden eszközzel fellépett, hogy megakadályozza a törvénytelen referendum megrendezését.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére