Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy elemzés szerint az Amnesty és az Open Society a két legerősebb lobbierő Brüsszelben

MTI

2020.06.23. 14:40

Ez hangzott el az Alapjogokért Központ budapesti sajtóeseményén kedden, amelyen a jogi elemzőintézet új európai uniós kutatócsoportjának első tanulmányát ismertették.
Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak (EB) eddig nem sikerült a célul kitűzött geopolitikai bizottság koncepcióját tartalommal megtöltenie

– hangzott el az Alapjogokért Központ budapesti sajtóeseményén kedden, amelyen a jogi elemzőintézet új európai uniós kutatócsoportjának első tanulmányát ismertették. Az elemzés az Ursula von der Leyen vezette EB első fél évének értékelésével foglalkozik.

Kovács István, a központ stratégiai igazgatója közölte: a tanulmány célja, hogy a bizottság munkájának a nyilvánosság előtt kevéssé ismert szegmenseit mutassa be:

  • vizsgálja többek között az EB tagjainak aktivitását,
  • elemzi az uniós biztosok vállalati és nem kormányzati szervezetekkel (NGO-k) való találkozóit,
  • a bizottság nemzetközi szervezetekkel és uniós intézményekkel való kapcsolatát,
  • valamint az NGO-k lobbitevékenységét is

Kovács István ismertette: a tanulmány megállapítja, hogy

az Ursula von der Leyen vezette testületnek nem sikerült a célul kitűzött geopolitikai bizottság koncepcióját tartalommal megtöltenie.

„A bizottság elnökének figyelme ugyanis az Európia Unió belső problémáira, valamint az EU szomszédságában lévő országokra korlátozódott” – mondta.

Kovács István beszámolt arról is, hogy a jogi elemzőintézeten belül egy új, európai uniós tematikával foglalkozó műhely jött létre.

Kovács Attila közgazdász, az új kutatási projekt vezetője a tanulmány magyar vonatkozásával kapcsolatban kiemelte, hogy Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az európai uniós biztosok aktivitását tekintve az előkelő nyolcadik helyet foglalja el, a visegrádi országok biztosai közül pedig az első helyen található. Tájékoztatása szerint a tanulmány emellett kitér az EB tagjainak vállalati kapcsolataira is. Ezzel kapcsolatban figyelemre méltónak nevezte, hogy a német vállalatok túlsúlya jelentős a találkozókat illetően.

Kurucz Orsolya projektvezető-helyettes a bizottság lobbitevékenysége kapcsán arról beszélt, hogy Vera Jourova demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos, Ylva Johansson belügyi biztos és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke voltak a leggyakoribb lobbicélpontok az bizottságban az elmúlt hat hónapban.

Az Egyesült Államok nagy technológiai vállalatainak nyomasztó túlsúlya látszik a biztosokkal és kabinettagjaikkal folytatott lobbitalálkozók elemzéséből is, de feltűnik az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is

– ismertette Kurucz Orsolya.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére