Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy Egerben élõ angol anyanyelvû tanár szerint óriási hiba Magyarországot és Lengyelországot lefasisztázni

Nagy Gábor

2018.10.02. 15:15

Will Collins azt írja: azok, akik magyar, lengyel fasizmussal és nácizmussal fenyegetik Európát, hatalmas hibát követnek el.

Nácizmus Magyarországon? Fasizmus Lengyelországban? – évek óta kapjuk az ilyen és ehhez hasonló lózungokat. Néha a tengerentúlról, gyakorta Nyugat-Európából. Most pedig az EP-s Soros-Sargentini-jelentésben "lepleződött le az igazság".

Csakhogy egy Magyarországon élő angoltanár, Will Collins szerint kár ilyenekkel riogatni, mert szó sincs arról, hogy Orbán Viktor vagy a regnáló lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski révén a közép-európai térség bármilyen módon vagy mértékben átcsúszna a tekintélyelvűségbe. Az egri tanár szerint bár vannak illiberális vonások Magyarországon és Lengyelországban, de szó sincs arról, hogy a két országban javában dúlna a fasizmus. Ami mindig kimarad ezekből a hihetetlenül független és objektív értékítéletekből, az az, hogy itt, de még a lengyeleknél is teljesen más a politikai rendszer, mint Nyugat-Európában.

Will Collins azt írta, hiába tekintenek a baloldaliak bűnbakként a magyar kormányfőre, most áprilisban nagyon kemény csata zajlott a kampányban, a nyilvános tiltakozásokat azonban nem nyomták el, az internetet nem kapcsolták le, emiatt számos fórum maradt az ellenzék számára, hogy vitára hívják ellenfeleiket, hogy meggyőzzék a voksolókat az igazukról. Ezt senki nem tagadhatja le.

Az angoltanár véleménycikkében kifejtette: a kormánypártoknak is nagy szerencséje van az ellenzékkel. A szocialistákat például kommunista állampártnak titulálta, a Jobbiknak pedig az identitásválságát rótta fel.

Will Collins szerint a lengyelországi fejlemények is túlzott reakciókat váltottak ki. Egy lapon emlegetni a varsói kormányt más tekintélyelvű rezsimek működtetőivel, nemcsak helytelen, hanem sokkal inkább kontraproduktív. Az angoltanár Japánt hozta fel példaként, ahol a liberálisok 50 éve kormányoznak, mégsem merül fel, hogy az országban egy autoriter rezsim működne. Collins azt írta: a kelet-európai nemzetek igen érzékenyek a szuverenitás kérdésében, így nem meglepő,

hogy Budapest és Varsó gyanakodva tekint Brüsszel túlterjeszkedésére, illetve a tömeges migrációra.

Will Collins szerint a bevándorlásellenesség, az euroszkepticizmus nem bizonyíték arra, hogy a két ország elindult a fasizálódás, az egypártrendszer kiépítése útján.

Ha a régióban választani kellene a nemzeti függetlenség és a liberális demokrácia között, a legtöbben az előbbire voksolnának. Ne kényszerítsük őket döntésre!"

– zárta sorait a cikk szerzője.

(The American Conservative)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére