Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eddig tartott a türelem: a franciák nem építenek új migránstanyát

Sümeghi Lóránt

2017.06.23. 14:28

Nem engedélyezi új befogadóközpont felállítását a francia kormány az észak-franciaországi Calais közelében, ahol nyolc hónappal a Dzsungelnek is nevezett migránstábor felszámolását követõen ismét megjelentek a Nagy-Britanniába átjutni próbáló illegális bevándorlók.
PÁRIZS, 14:28

Nem engedélyezi új befogadóközpont felállítását a francia kormány az észak-franciaországi Calais közelében, ahol nyolc hónappal a Dzsungelnek is nevezett migránstábor felszámolását követően ismét megjelentek a Nagy-Britanniába átjutni próbáló illegális bevándorlók.

A helyzet felmérésére a helyszínre látogatott pénteken Gérard Collomb belügyminiszter, miután kedden halálos balesetet okozott az egyik útakadály, amelyet a migránsok faágakból építettek az úttestre. Egy lengyel kisteherautó csapódott bele annak a három kamionnak az egyikébe, amelyek az útakadály miatt kénytelenek voltak megállni az úton. A jármű lengyel sofőrje meghalt. A belügyminiszter Calais-ban egyértelművé tette: nem lesz semmilyen új sürgősségi vagy más befogadóközpont a környéken. 

Nem akarunk központot itt, mert amint központot építünk, az hívó szó"

– mondta a miniszter, mielőtt a város vezetőivel, a rendőrség, valamint a helyi gazdasági élet és a migránsokat segítő szervezetek képviselőivel találkozott. 

Jacques Toubon francia emberi jogi ombudsman egy héttel ezelőtt terjedelmes sivalkodásba kezdett annak kapcsán, hogy kivételesen és példátlanul súlyos jogsértéseket követnek el a hatóságok Calais-ban a migránsokkal szemben. 

Jelenleg mintegy 5-600 migráns tartózkodik a környéken, köztük nők és gyerekek. Mivel a hatóságok nem tűrnek el ideiglenes menedékeket, az emberek kénytelenek a puszta földön aludni. A vízvételező helyeket is felszámolták, ezért a helyszínen nem lehet sem inni, sem mosakodni – tette hozzá az ombudsman. Toubon azt is kifogásolta, hogy a segélyszervezeteknek csak egy órája van arra, hogy kiosszák a vacsorát. Ez azonban nem elég arra, hogy mindenkit ellássanak.

Macron fejet hajtott a migránsokat védelmező kijelentések előtt

Emmanuel Macron államfő a bírálatokat követően nem meglepő módon emberséges bánásmódot kért a hatóságoktól a migránsokkal szemben, és egyből ígértet tett a menekültjog reformjára. Ennek kapcsán a belügyminiszter elmondta, hogy két héten belül elkészül a törvénytervezet, amellyel drasztikusan csökkenni fog a menekültkérelmek elbírálásának ideje, az ugyanis jelenleg legalább másfél évig eltarthat.  

Már tárgyalunk az Európai Unióval és az afrikai országokkal annak érdekében, hogy jobban kezeljük a migrációs hullámot. Amikor arra gondolunk, hogy az év eleje óta 65 ezer ember érkezett Olaszországba, egyértelmű a probléma mértéke"

– fogalmazott Gérard Collomb.

A belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a probléma nem csak Calais-ra korlátozódik. Ugyanis elmondása szerint kezelni kell a problémákat, de azokat nem lehet kizárólag helyben megoldani, utalva arra, hogy országszerte nyílnak az új befogadóközpontok, ahol elhelyezik azokat az embereket, akik beadják a menekültkérelmüket Franciaországban. 

Mint ismert, az angol partokkal szemben található észak-franciaországi kikötőváros környéke évek óta a Nagy-Britanniába vágyó migránsok gyűjtőhelye. A francia hatóságok októberben felszámolták a Dzsungel néven ismertté vált calais-i migránstábort, ahol akkor 6-8 ezren éltek embertelen körülmények között. Azóta Párizsban megnyílt az első humanitárius központ, ahol néhány napig, az adminisztrációs eljárás elindításig tartózkodhatnak a menedékkérők, utána vidéki központokba viszik őket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére