Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ebben a skandináv országban most többek között az a kérdés, hogyan viszonyuljanak a migránsokhoz

Forisek Ádám

2017.09.11. 17:28

Norvégiában parlamenti választás zajlott hétfõn - írja az MTI.
OSLO, 17:28

Norvégiában parlamenti választás zajlott hétfőn – írja az MTI.

Az Erna Solberg vezette konzervatív Höyre párt koalíciós partnerével, a jobboldali populista Haladó Párttal (FrP) kormányzott, és az elmúlt négy évben a centrista liberálisok és a kereszténydemokraták támogatását is maga mögött tudhatta.

Erna Solberg norvég miniszterelnök neve ismerősen csenghet bizonyos olvasóinknak, ő volt az, aki hangosan elítélte a civiltörvényt, teljesen félreértelmezve annak célját.

A mostani – vasárnap kezdődött – választásokon a közvélemény-kutatások kiegyenlített küzdelmet vetítettek előre a kormányzó és az ellenzéki pártok között.

 A jelenlegi kormány esélye arra, hogy a hatalmon maradjon attól függ, hogy a középpártok átugorják-e a bejutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt. A Zöld Környezetvédő Párt, amelynek egyetlen képviselője volt a távozó törvényhozásban, az előrejelzések szerint a mérleg nyelvének szerepét töltheti be.

Mintegy 3,8 millió választásra jogosult norvég járulhat az urnákhoz, bár a választási hatóság adatai szerint már péntekig több mint egymillióan előzetesen leadták voksukat.

Hivatalosan a király nevezi ki a kormányt, amelyet a parlamenti többséggel rendelkező párt vezetője alakít meg. Az egykamarás norvég parlament, a Storting 169 képviselőjét négy évre, közvetlenül választják.

Választási kampányuk ígéretei szerint a konzervatívok az adók csökkentését akarják megvalósítani azzal a céllal, hogy fokozzák a gazdasági növekedést. Ezzel szemben Jonas Gahr Störe, a Munkáspárt vezére – a Szocialista Baloldali Párttal és a Centrumpárttal koalícióra lépve – adóemelést szeretne, hogy fedezzék a közszolgálatok költségeit. További kampánytémaként merült fel, hogy a gazdag Norvégia mennyire legyen befogadó a migránsok és menekültek iránt, illetve mennyire közeledjen az ország az Európai Unióhoz.

Bármilyen eredmény is születik, annak hatása lesz az olajiparra, mert mind Solberg, mind Störe vélhetően csak egy vagy több kis párt támogatásával kerülhet hatalomra, a kis pártok pedig az olajkitermelés korlátozását szeretnék az északi-sarki vizeken, Norvégia északi partvidékénél. 

A szavazóhelyiségek este hét órakor zárnak, eredmény hétfőn késő este várható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Varga Judit: a magyar jogállamiság becsületét Stockholmban is megvédjük!

„A jogállamisági eljárások jogi köntösbe bujtatott politikai boszorkányüldözések, amelyek legújabb ékes példája az a támadássorozat, amelyet a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt indítottak hazánkkal szemben” – fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Stockholmban.

Márki-Zay a kamu jobboldali, aki a gyurcsányista politikát preferálja

Márki-Zay a kamu jobboldali, aki a gyurcsányista politikát preferálja

Úgy tűnik, Karácsony Gergely egyre inkább elveszíti vonzerejét, több mint ezer határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén.

Eldőlt, hogy Gyurcsány kinek a hátán fog visszatérni a hatalomba

„A megjelent nyilatkozataik egyértelművé teszik, hogy közös kormányzásra áhítoznak, ami persze nem is csoda, hiszen a miniszterelnök-jelölt semmihez sem tud kezdeni a legnagyobb frakció támogatása nélkül, azt pedig Gyurcsány uralja” – írja Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére