Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dzsihadista kiképzőtábort akart létrehozni a londoni késelő

Horváth József György

2019.11.30. 12:36

Egybehangzó szombati brit médiaértesülések szerint, amelyeket a brit rendőrség megerősített, terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt követett el előző nap London belvárosában késeléses merényletet, amelyben ketten meghaltak.

A brit rendőrség szombatra virradóra Usman Khan néven azonosította az elkövetőt. A 28 éves férfi Staffordshire megyében lakott. „Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el” – mondta Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője. „2018 decemberében próbaidőre szabadulhatott a börtönből, jelen pillanatban a vizsgálat arra összpontosít, hogy kiderítsük, miként követhette el ezt a támadást” – fűzte hozzá Basu.

Tájékoztatása szerint a rendőrség házkutatást tart egy Staffordshire megyei címen, de egyelőre nem keresnek más gyanúsítottakat a késeléssel összefüggésben. Közölte azt is, hogy a merényletben egy férfi és egy nő vesztette életét, sebesült egy férfi és két nő.

A BBC televízió és több brit lap már valamivel korábban közölte, hogy az elkövetőt – akit a péntek délutáni támadás után a rendőrök agyonlőttek – próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán. A támadás a London hídon történt, a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall mellett. Egyöntetű médiaértesülések szerint a támadás összefügghetett a helyszínnel, mivel az épületben éppen egy büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott a Cambridge-i Egyetem hallgatói és egykori elítéltek részvételével.

A The Times című konzervatív brit napilap forrásai úgy tudják, hogy a támadó maga is hivatalos volt az eseményre, ahol megosztotta volna a börtönbeli rehabilitációs programokról szerzett tapasztalatait a résztvevőkkel. Basu megerősítette, hogy Khan részt vett a rendezvényen.

A lapoknak nyilatkozó biztonsági szakértők tudomása szerint a merénylő kapcsolatban állt szélsőséges iszlamista csoportokkal, és a bűnüldöző hatóságok már korábban is ismerték

Boris Johnson brit miniszterelnök péntek este a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. „Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk, és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetések végrehajtását” – fogalmazott a brit kormányfő.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka pénteken késő este tartott rövid sajtótájékoztatóján hivatalosan megerősítette a két halálos áldozatról szóló, a brit médiában nem sokkal korábban megjelent értesüléseket, és közölte, hogy a támadásban hárman megsérültek. A londoni rendőrség vezetője a gyanúsított, a sérültek, illetve a halálos áldozatok kilétéről nem árult el részleteket. Kijelentette: tart az áldozatok azonosítása, és a hatóságok mindenekelőtt a hozzátartozókat akarják felkutatni és értesíteni.

Nem hivatalos médiaértesülések szerint a támadásban egy férfi és egy nő halt meg, az egyik sérült állapota válságos, de stabil. A másik sérült súlyosan, a harmadik könnyebben sebesült meg a merényletben. A Scotland Yard főparancsnokának tájékoztatása szerint a rendőrök az első bejelentéstől számítva öt percen belül a helyszínen voltak és agyonlőtték a támadót. A hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja. Neil Basu péntek esti tájékoztatóján elmondta: a gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálat eddigi eredményei szerint a mellény nem tartalmazott valódi robbanószert.

Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt volt börtönben a londoni támadó

A londoni tömegközlekedés szervezéséért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) szombat reggeli tájékoztatása szerint a Temze felett ívelő négysávos London híd – a City és a déli városrész közötti legforgalmasabb közúti átkelő – továbbra is mindkét forgalmi irányban zárva van, több környékbeli utcával együtt.

A késes terrorista merénylőt, Usman Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése. A rendőrségi tájékoztatás szerint azonban Khant már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre.

A The Times című konzervatív brit napilap szombati értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére