Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Durván szigorítja Görögország migrációs politikáját az új konzervatív kormány

Békési Marcell

2019.11.23. 15:38

Tavaszra felszámolják az Égei-tengeren található illegális migránstáborokokat, 37 ezer sátrazó bevándorlót zárt táborokba szállítanak, felgyorsítják menedékkérelmi eljárásokat, és szűkítik a civil szervezetek működési kereteit.

Görögország lezárja az Égei-tengeren található legális és illegális migránstáborokat, és a bevándorlókat a kontinensre szállítja zárt menekülttáborokba.

A bejelentés része annak az átfogó programnak, melyet a júliusban választást nyert Új Demokrácia párt konzervatív kormánya hirdetett meg. A program célja a migráció kontroll alá vétele – melyet az eddig kormányzó szélsőbaloldali kormány elmulasztott – és a migrációs nyomás csökkentése.

A migrációs csomag

A mostani bejelentést már korábbi jogi lépések és ígéretek előztek meg, melyek a kérelmek elbírálásának felgyorsítását, illetve a kiutasítások jogi megkönnyítését célozták meg. A kormány szintén tervezi a migránsokat taxiztató civil szervezetek engedélyeztetési eljárásának szigorítását.

Az egyik legjelentősebb ígéretet viszont még nem hajtották végre, miszerint

a menedékjogot automatikus megtagadnák minden olyan bevándorlótól, aki bizonyítottan embercsempészeknek fizetett azért, hogy Európába hozzák.

A csomagnak egyébként két fontos célja van:

  • az egyik, hogy rendet tegyen az országban, miután a szigetvilág egy részén egy ideje apokaliptikus állapotok uralkodnak,
  • a másik pedig, hogy felkészüljön egy esetleges nagyobb invázióra, amennyiben a törökök felmondják az EU-val kötött migrációs egyezményüket.

Előbbit jól mutatja, hogy a baloldali kormány eddig konkrétan átengedte a migránsok nagy részét, hiszen míg az Égei-tenger szigetein található táborokban összesen csak 7 ezer embernek volt férőhely, addig éves szinten 60-70 ezer érkezett az országba.

A maradék tömeg így egyszerűen tovább állt, vagy illegálisan sátrazott az apró szigeteken a táborok vagy települések szélén, vagy a szabad ég alatt tengődve várta elbírálását, ami akár hónapokon keresztül is eltarthatott.

A másik probléma viszont, bár kevésbé égető, mégis jelentős:

Az új kormány egyik fő félelme, hogy mi történik, ha egyszer megszakad a Törökország és EU migrációs egyezménye, és Európára szabadul 3 millió migráns, hiszen ez a tömeg értelemszerűen rajtuk keresztül érkezne.

A görög kormány hozzáállása és intézkedései egyébként talán a legjelentősebbek az Európai Unióban, ugyanis

Görögországon keresztül közel dupla annyi bevándorló érkezik, mint Spanyolországon és Olaszországon keresztül összesen.

Idén például Görögországban 62 ezer embert kaptak el, míg a másik két országban összesen is csak 38 ezret.

An aerial view of the overcrowded Moria Refugee Camp on October 17, 2019 in Mytilene, island Lebos, Greece. (Photo by Aggelos Barai/NurPhoto)

A szigetvilág megtisztítása

Már idén 20 ezer migránst terveznek táborokba szállítani az összesen 37 ezerre becsült menekülttömegből, és tavaszra tervezik a szigetvilág teljes megtisztítását. A következő hónapokra egyébként adókedvezményeket is biztosítanak a régiónak, így segítve azok regenerálódását.

A táborok jellege is megváltozik: az eddigi többnyire nyitott táborok helyett zárt, kitoloncolást megelőző táborokat hoznak létre. A miniszterelnök hangsúlyozta azonban:

a táborok nem börtönök lesznek, de a bevándorlók azokat csak nyomós indokkal hagyhatják el, ellenőrzés mellett.

 

A másik fontos változás az lesz, hogy a táborokat eddig lehetőség szerint települések közelében helyezték el azok infrastruktúrája miatt, viszont azok mérete gyakran meghaladta a befogadó település méretét is, így komoly társadalmi ellentéteket okozva a bevándorlók és az őslakosság között.

Az új táborok viszont a kormány ígéretei szerint távolabb lesznek települések központjától, eleve zártabbak lesznek, és méretük nem haladhatja meg a környék lakosságának 1 százalékát.

A görög és nemzetközi civil szervezetek, többek között az Amnesty International erősen kritizálták a görög kormány intézkedéseit

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére