Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dübörög a drogbiznisz Európában

Horváth József György

2016.04.05. 21:58

Az Európai Unióban évente megközelítõleg 24 milliárd eurót (7500 milliárd forintot) költenek kábítószerre. Az Europol jelentése szerint a kábítószer kereskedelem a szervezett bûnözés egyik fõ jövedelemforrását jelenti Európában.

Az Europol a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjával (EMCDDA) együttműködve készítette el a 2016. évi jelentését, amely szerint 38 százalékos piaci részesedéssel változatlanul a cannabis számít a legszélesebb körben fogyasztott tiltott kábítószernek az EU-ban. Ennek éves forgalmát körülbelül 9,3 milliárd euróra becsülik. A dokumentum szerint Európában összesen 22 millió felnőtt jelezte, hogy az elmúlt évben használt cannabist. Az anyagot napi szinten használók aránya a felnőtt lakosság 1 százalékára tehető.

Évi 6,8 milliárd euróval a heroin részaránya 28 százalékos az európai drogpiacon. A kábítószerrel összefüggő halálesetek és a szociális ellátórendszerre háruló költségek jelentős hányada a heroinhoz kapcsolódik.

Az Európai Unióban még mindig a kokain a legáltalánosabban használt tiltott stimuláns. A főként Nyugat- és Dél-Európában elterjedt kokain piacát évi 5,7 milliárd euróra becsülik.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tiltott drogok legális helyettesítőjeként egyre szélesebb körben elterjedtek az úgynevezett "új pszichoaktív szerek". A tavalyi évben legalább száz ilyen új szer jelent meg a piacon.

A helyzetértékelésből kiderült, hogy bár a diverzifikáció folytatódik, a hagyományos csempészútvonalak továbbra is fennmaradtak. Az útvonalak a korábbiaknál kevésbé áruspecifikusak, ugyanakkor továbbra is kihasználják a törvényes szállítási és logisztikai infrastruktúrákat: a tengeri szállítókonténerek kényelmes szállítási módot jelentenek a csempészek számára. A legnagyobb európai kikötők, köztük Rotterdam és Hamburg számítanak a leginkább használatos belépési pontnak. Az internetes piacok mindemellett új lehetőségeket kínálnak a kábítószer-értékesítésre.

A bűnszervezetek általában egy-egy földrajzi helyen koncentrálódnak, a hagyományos központok mellett azonban új területek is megjelennek. A Dél-Kaukázus például egyre jelentősebb szerepet játszik a kábítószer-kereskedelemben.

Az uniós kábítószerpiacot két egyszerű motiváció irányítja: a profit és a hatalom. Ennek, és a kábítószerpiac társadalomra gyakorolt tágabb hatásának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenthessük a kábítószerek okozta károkat"

- vélte Alexis Goosdeel, az EMCDDA vezetője.

Rob Wainwright, az Europol igazgatója hangsúlyozta:

az egyik legnagyobb bűnözői piacnak számító drogkereskedelem összefonódása a bűncselekmények egyéb formáival kiemelkedő veszélyt jelent az EU belső biztonságára."

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére