Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Donald Tusk igazi lavinát indított az Európai Parlamentben

Forisek Ádám

2017.12.13. 16:58

Az Európai Tanács elnökét számos képviselõ bírálta, amiért egy frissen közzétett dokumentumban kritizálta a menekültügyi kvótákat.
BRÜSSZEL, 16:58

Az Európai Tanács elnöke bizonyította azt, hogy az igazság fáj: számos képviselő bírálta őt, amiért egy frissen közzétett dokumentumban kritizálta a menekültügyi kvótákat.

A tanácsi dokumentumban többek között kiemelték, hogy az eddigi tapasztalatok alapján „a kötelező kvóták ügye rendkívül megosztó”, s gyakorlatilag „hatástalannak bizonyult”. Várható volt, hogy az Európai Tanács elnöke hideget-meleget fog kapni szavaiért, Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos azonnal nekitámadt Tusknak, s rövidesen számos EP-képviselő követte a görög biztos példáját – írja az MTI.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke elmondta, nem ért egyet azzal, hogy hatástalan lenne a bevándorlók elosztására szolgáló uniós mechanizmus, annak keretében ugyanis 32 ezer embert áthelyeztek az elmúlt két évben, ami a menekültstátuszra jogosultak több mint 90 százalékát jelenti. Kiemelte: közös megoldásra van szükség, máskülönben nem lesz semmilyen megoldás, megfelelő egyensúlyt kell találni a szolidaritás és a felelősségvállalás között.

Guy Verhofstadt, a hazánkat is gyakran támadó európai liberálisok vezetője arról számolt be, hogy "megdöbbentette" Tusk vezetői ütemterve, amely "teljességgel aláássa az Európai Bizottság megközelítését". Hozzátette, együttes európai megoldást kell találni a menekültválságra.

Ska Keller, a zöldpárti frakció társelnöke úgy vélekedett, hogy Donald Tusk "hátba támadta" a bizottságot. Hasonló véleményének adott hangot a radikális baloldali képviselőcsoportot vezető Gabi Zimmer, aki "szerencsétlennek" tartja a dokumentumot. Leszögezte:

inkább azon kellene dolgozni, hogy a menekülő emberek ne kerüljenek fogolytáborokba Líbiában".

Cecilia Wikström, a dublini reform ügyében illetékes EP-jelentéstevő szerdán hangsúlyozta: az új menekültügyi rendszernek "automatikus áthelyezési mechanizmust" kell magában foglalnia, amelyben minden tagállamnak részt kell vennie. A képviselő-testület nem fog elfogadni egy "felvizezett kompromisszumot, amely biztosan kudarcot vall a gyakorlatban".

Tusk elnök beavatkozása súlyosan árt a jogalkotási folyamatnak"

– fogalmazott a képviselő, arrogánsnak minősítve az Európai Tanács elnökének azon megjegyzését, miszerint saját javaslattal fog előállni, amennyiben júniusig nem sikerül megállapodásra jutni.

Felmerül bennem a kérdés, hogy Donald Tusk az Európai Tanács vagy a visegrádi országcsoport elnökeként jár most el"

– mutatott rá Wikström. A jelentéstevő szerint érthető, hogy a tagállamok konszenzusra törekszenek, az elmúlt másfél év azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem lehet közös álláspontot kialakítani, mivel "néhány ország elhatározta, hogy akadályozni fogja a dublini szabályozás bármilyen konstruktív reformját".

Diplomáciai források szerint a tagállami kormányok képviselőinek hétfői ülésén a német, az olasz és a svéd delegált is bírálta Tusk levelét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egyre elterjedtebb az utcai erőszak Franciaországban, a lakosok rettegnek

Egyre elterjedtebb az utcai erőszak Franciaországban, a lakosok rettegnek

Az erőszak, a kábítószer-kereskedelem és a lövöldözések olyannyira mindennapossá váltak Franciaország egyik úgynevezett „no-go area”-jában, hogy egy lakos az ukrajnai háborúhoz hasonlította a területet, ahol átlagosan kétnaponta lövöldöznek.

8500 fölé emelkedett a törökországi halottak száma

Törökországban 8754 megerősített halálos áldozata van a hétfő hajnali földrengésnek – jelentette be szerdán a földrengés sújtotta övezetben Recep Tayyip Erdoğan török elnök, így a Szíriában közölt több mint 2200 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét oltotta ki.

Orbán Viktor: Nekünk Magyarország az első!

A miniszterelnök a Facebook-on jelentkezett.

Afgánpedo

Afgánpedo

Egyszer Kabul oda-vissza

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére