Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dollármilliárdos büntetés elé néz a Facebook: a felhasználók privát adatait globális cégeknek adták át

888.hu

2019.03.14. 13:12

A vádak szerint ennél többet is tettek. Bizonyos cégek számára megengedték, hogy hozzáférjenek alkalmazottaik privát Facebook-fiókjához, üzenetek tudtak törölni és akár posztolhattak volna is. Az amerikai szövetségi ügyészek több milliárd dollárra büntetnék a céget.

Az amerikai szövetségi ügyészek bűnügyi vizsgálatot folytatnak a Facebook ellen.

A vizsgálat fókuszában olyan adatszolgáltatási megállapodások állnak, amelyeket a Facebook globális cégekkel kötött.

A vizsgálat során legalább két nagy, okostelefonokat és más kütyüket gyártó cégektől kértek be adatokat – írja a The New York Times két, névtelenséget kérő forrásra hivatkozva, akik ismerik a bekért adatok tartalmát. A két szóban forgó cég partnerséget kötött a Facebookkal, így több száz millió felhasználó személyes adataihoz jutottak hozzá.

A két cég csak a jéghegy csúcsa: a Facebook összesen 150-nél is több nagy, globális céggel kötött adatszolgáltatási megállapodásokat, köztük például az Amazonnal, az Apple-lel, de a Microsoft és a Sony sem maradt ki. Vannak kakukktojások is, mint például a Royal Bank of Canada. A megállapodások alapján a cégek láthatták bármely személy ismerőseit, elérhetőségeit és minden más adatát. Olyan adatokhoz is hozzáférhettek, amelyeket a felhasználó direkt nem tett nyilvánossá.

A Facebook szóvivője közölte, hogy a vizsgálatok során együttműködnek a hatóságokkal, vallomásokkal, kérdések megválaszolásával segítik a munkát.

A vizsgálat egyelőre nem nyilvános. A Times arról ír, hogy nem teljesen világos, hogy pontosan mi is a vizsgálat tárgya, hiszen a korábbi, Cambridge Analytica-botrány miatt már amúgy is vizsgálódtak a hatóságok a cégnél. Az igazságügyi minisztérium és a vizsgálatot folytató New York-i ügyészség irodája nem válaszolt a feltett kérdésekre.

Az adatszolgáltatási megállapodások ügye a Cambridge Analytica-botrány után látott napvilágot. A Cambridge Analytica egy londoni székhelyű tanácsadó cég volt, amely a Facebookkal kötött megállapodás alapján 87 millió felhasználó adataihoz fért hozzá. A Facebook azzal védekezett, hogy tudományos kutatás céljából jött létre a megállapodás – ám a teljesítést a cég nem ellenőrizte. A Cambridge Analytica valójában a felhasználók politikai és pártpreferenciáit vizsgálta és arra tett kísérletet, hogy személyre szóló üzenettel manipulálja a választókat. A Cambridge lebukása után számos büntetőeljárás indult a cég és a Facebook ellen. Ezek nagy része még ma is tart. Az USA-ban a botrány több mint 300 ezer felhasználót érintett. A Facebook csak ebben az ügyben 1,7 milliárd dolláros büntetésre számíthat.

A jelenlegi botrány még a Cambridge Analyticánál is keményebb. Arról van szó ugyanis, hogy azok a globális cégek, amelyek megkötötték az adatszolgáltatási megállapodást a Facebookkal, egyedi felhasználók minden adatához hozzáfértek. Vagyis a cégek belenézhettek munkavállalóik, vagy a hozzájuk felvételizők teljes facebookos tevékenységébe. Hozzáfértek a személyes információikhoz, az üzeneteikhez, mindenhez. Attól függetlenül, hogy a felhasználók milyen beállításokat használtak. (Például lehetőség van egyes posztoknál beállítani, hogy "csak én", vagyis a fiók tulajdonosa láthassa. A cégek az ilyen posztokat is megtekinthették).

A beállítások eddig elképzelhetetlen dolgokat is lehetővé tettek. A Microsoft Bing keresője például képes volt arra, hogy feltérképezze bármely Facebook-felhasználó baráti körét, még akkor is, ha a felhasználó azt állította be, hogy a Facebook-ismerőseinek körét csak ő láthassa. Az Amazon arra használta a megállapodást, hogy minél több felhasználó elérhetőségeit szerezze meg. Az Apple azt is megoldotta, hogy a felhasználók még az adatlekérések nyomát se találják meg.

Ebben az esetben nyilvánvaló jogsértésekről beszélünk. A felhasználók adatainak kiadása beleegyezésük nélkül bűncselekmény. Emellett ezek a megállapodások ellentmondanak Mark Zuckerberg korábbi állításainak is, amelyek szerint a cég már rég leszámolt a hasonló gyakorlattal.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Riadalom az amerikai határőröknél: a közép-amerikaiak mellett megjelentek az afrikai migránsok is

Riadalom az amerikai határőröknél: a közép-amerikaiak mellett megjelentek az afrikai migránsok is

Egyre nagyobb a probléma Mexikóban, ahol a közép-amerikai bevándorlók mellett megjelentek az afrikaiak is, akik így próbálnak meg bejutni az Egyesült Államokba.

Este 7:59

Este 7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

A román állam magyarellenes lépései miatt fognak tüntetni Erdélyben

Az úzvölgyi katonatemető államosításának leállítását, a sírkert eredeti állapotának helyreállítását és Hargita megye prefektusának lemondását, vagy leváltását követeli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azon a tüntetésen, amelyet kedd délutánra hirdetett meg Csíkszeredába, a Hargita megyei prefektusi hivatal épülete elé.

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Országunkban is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, ami számos fertőző betegséget terjeszt. A klímaváltozás következtében hazánkban nem honos állatok jelennek meg. Köszi, klímaváltozás!

Ha Brüsszel nem változtat a migrációs politikáján, sikertelen lesz

Globálisan sikertelen lesz az Európai Unió, amennyiben nem hajt végre hajtűkanyart a migrációs politikájában, ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége – jelentette ki Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére