Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Diplomáciai botrány: megérkezett, majd rögtön távozott is Líbiából a görög külügyminiszter

888.hu

2022.11.18. 09:15

Nikosz Dendiasznak bőven elég volt egy pillantást vetnie arra a kollégára, aki a kifutón várta, rögtön utasította pilótáját, hogy szálljanak fel.

 

Áll a bál Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter líbiai látogatása miatt. Bár eleinte úgy tűnt: komoly diplomáciai üzenettel bír, hogy az EU-tagállam Görögország kormányának tagja Líbiába érkezik, végül botrányos vége lett a látogatásnak. A Politico című lap cikke szerint Dendiasz, amint meglátta, hogy ki várja a reptéren, rögtön utasította pilótáját, hogy szálljanak fel és térjenek haza.

Dendiasz ugyanis eredetileg Bengáziba akart csak utazni. Mint ismert: Líbia évek óta gyakorlatilag két részre van szakadva, a Tripoli vezette kormányzat Nyugaton és a lázadó tábornok irányította keleti országrész, amelynek „fővárosa” Bengázi. Tripoli viszont erősködött Athénnál, hogy Dendiasz hozzájuk is ellátogasson.

 

Erre rá is bólintott a külügyminiszter, egyetlen kikötéssel, csak Líbia korábbi görögországi nagykövetével hajlandó találkozni.

 

Helyette viszont az a Najla Mangoush líbiai külügyminiszter várta a kifutón, aki ezer szállal kötődik Törökországhoz. Görögország és Törökország között az elmúlt hónapokban ismét kiújult a régi ellentét és meglehetősen fagyos viszonyban vannak egymással, emiatt Dendiasz semmiképp sem szeretett volna közös fotón szerepelni kollégájával, így utasította a pilótáját, hogy azonnal távozzanak.

Helyszíni beszámolók szerint Dendiasz, ahogy kiszúrta Mangousht, az ujjával körözve jelezte, hogy indítsák be a hajtóműveket. Az igazi kínos helyzet viszont ezután állt elő, a görög kormánygépnek ugyanis több mint egy órát kellett várnia a betonon, hogy megkapja a felszállási engedélyt, azaz a görög miniszter a repülőn ült idegesen, a váróban pedig kollégája és az összegyűlt újságírók néztek bambán maguk elé.

 

 

Később Dendiasz Bengáziból bejelentkezve közölte: senki sem kényszerítheti a görög kormány tagjait arra, hogy olyan emberekkel találkozzanak, akikkel nem szeretnének. Líbia szintén közleményt adott ki, amelyben arról írtak: elfogadhatatlan viselkedésnek tekintik a rövid látogatást.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére