Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Die Zeit: hazudott a német sajtó a migránsválságról

Sümeghi Lóránt

2017.07.20. 19:38

Valóra vált a liberálisok rémálma, rés keletkezett a pajzson: egy tudományos kutatás szerint elfogultan tudósított az úgynevezett fõsodratú sajtó Németországban a menekültválságról és hozzájárult a társadalom megosztottságához.
BERLIN, 19:38

Valóra vált a liberálisok rémálma, rés keletkezett a pajzson: egy tudományos kutatás szerint elfogultan tudósított az úgynevezett fősodratú sajtó Németországban a menekültválságról és hozzájárult a társadalom megosztottságához.

A Die Zeit című hetilap csütörtöki előzetes számában közölte, a jövő héten bemutatandó kutatás alapján a vezető német napilapok 2015 tavaszától 2016 tavaszáig a migrációs válságot illetően

népnevelő kiadvánnyá változtak.

Újságíróik nem a politikusok ellenőrzésével, hanem a polgárok gondolkodásának ellenőrzésével foglalkoztak, és mivel a polgárok életének mindennapi valósága zavarta volna őket a kormány menekültpolitikájának ünneplésében, ez a valóság nem is mutatkozott meg a írásaikban. A német szakszervezetekhez közel álló Otto Brennner Alapítvány irányításával a Hamburg Media School és a lipcsei egyetem szakértői által végzett elemzés szerint

a vezető német lapok kudarcot vallottak. 

A nyílt vita ösztönzése helyett elfojtották a vitát, felsorakoztak Angela Merkel kancellár politikájának támogatói közé és kritika nélkül átvették a politikai elit lózungjait. Így elterjesztették az úgynevezett befogadási kultúra (Willkommenskultur) fogalmának egy eufemisztikus – a dolog lényegét megszépítő –, és az olvasó meggyőzését szolgáló értelmezését, és sok újságíró az idegenellenesség gyanújával tekintett mindenkire, aki bírálta a kormány politikáját – idézett a Die Zeit a tanulmány megállapításaiból.

A vizsgált lapok úgy viszonyultak a berlini menekültpolitika bírálóihoz, mintha továbbképzésre szorulnának emberségességből, és megpróbálták meggyőzni őket, többek között arra hivatkozva, hogy

Németországnak szüksége van fiatal menekültek százezreire a társadalom öregedésének ellensúlyozásához." 

Mindezzel a Willkommenskulturt félremagyarázva előállítottak egy varázsigét, amellyel erkölcsi alapon meg lehet követelni a polgároktól az önkéntesen teljesítendő jószolgálati munkát.

A fősodratú média tevékenysége így hozzájárult a társadalom mély megosztottságához"

– állapították meg a kutatók, akik több mint 30 ezer cikket elemeztek a

  • Frankfurter Allgemeine Zeitung,
  • a Bild,
  • a Süddeutsche Zeitung
  • és a Die Welt című országos lapok,
  • valamint számos regionális napilap 2015 februárja és 2016 februárja között megjelent számaiból.

A Die Zeit szerint az elemzés fontos hiányossága, hogy nem terjedt ki számos kommentárra, és teljesen figyelmen kívül hagyja a vendégszerzők – köztük a migrációs válságot sok szempontból bemutató szakértők – írásait.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére