Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dél-Korea berágott: Phenjan megsértette a Korea-közi megállapodást

888.hu - MTI

2020.08.04. 11:00

Észak-Korea vizet eresztett az Imdzsin folyóba egy határ menti duzzasztógát zsilipjén át anélkül, hogy figyelmeztette volna Dél-Koreát.

Ezzel Phenjan durván megsértette az erről rendelkező kétoldalú egyezményt – közölte kedden a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

Hétfőn Észak-Korea félig megnyitotta a határvonal nyugati részén lévő Hvanggang duzzasztógát zsilipjeit, és vizet eresztett az Imdzsinbe. Emiatt a dél-koreai hatóságoknak készültséget kellett elrendelniük a vízszint megemelkedésének veszélye miatt.

Az elmúlt hónapban háromszor történt hasonló eset.

A tárca közölte: a folyó vízszintje kedden 2,99 méter volt; nem érte el ugyan a kritikus szintet, de a figyelmeztetés nélküli gátnyitással Észak-Korea durván megsértette a 2009 októberében aláírt Korea-közi megállapodást.

Az egyezmény szerint ugyanis Phenjan köteles előre figyelmeztetni Szöult a tervbe vett vízleeresztésekről.

A megállapodást azután írta alá a két ország, hogy Dél-Koreában hat ember vízbe fulladt, miután Észak-Koreában megnyitották a Hvanggang gátat, és hirtelen több mint két méterrel megemelkedett az Imdzsin vízszintje. A megduzzadt folyó elsodorta a partján sátorozókat.

A Koreai-félszigeten negyedik napja heves esőzések vannak, amelyek árvizeket és földcsuszamlásokat okoztak. Az ítéletidőben Dél-Koreában 13 ember meghalt, és ugyanennyi ember sorsáról nem tudni semmit.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére