Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: „Manfred Weber igazi köpönyegforgatónak számít az európai belpolitikában”

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.15. 10:30

Fokozódik a Fidesz és a Néppárt konfliktusa, a bevándorláspárti erők felé húzó EPP politikája nem fér össze a Fidesz értékrendjével. Orbán Viktor szerint a Néppártnak változtatnia kell, Weber viszont üzent: nem kér leckét Orbántól. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője értékeli a Fidesz és a Néppárt kapcsolatát, a jövőbeni lehetőségeket.

FHZS: Orbán Viktor szerint a Néppártnak változnia kell, ismét meg kell találnia a konzervatív értékeket ahhoz, hogy megtartsa tagjai között a Fideszt. Weber nem kér leckét Orbántól, a kritika mégis jogos. Mi jön most?

Deák Dániel: Manfred Weber igazi köpönyegforgatónak számít az európai belpolitikában. Amikor még Bajorországban politizált, akkor például a vele is fémjelzett plakátokra az volt kiírva, hogy „Európának van határa!”. Ugyanakkor az elmúlt években, főként, amikor csúcsjelölt lett az Európai Néppártban, akkor vett egy száznyolcvan fokos fordulatot és beállt a liberális bevándorláspárti politikusok sorába. Egyik ilyen szimbolikus eset volt, amikor a ramadánt köszöntötte, de arról is beszélt, hogy a muzulmán vallás része az európai közösségnek. Egyértelműen olyan retorikát vett át, ami korábban a balliberális politikusokra volt jellemző. Ettől a fordulattól kezdve indult meg a Magyarországgal szembeni hadjárata Webernek és a hozzá hasonlóan gondolkodó, főként a liberális szárnyhoz tartozó néppárti politikusoknak. Elkezdték kritizálni, lenézni a magyar kormányt, és most már a kormánypártok elért eredményeit is kétségbe vonják. A 40%-os eredményére hivatkozik Manfred Weber, miközben a Fidesz-KDNP jóval 50% felett szerepelt az EP-választásokon. Weber azt mondja, hogy nincs mit tanulni, de ez az állítás eléggé sántít, hiszen jóval 10 százalékponttal rávert például a CSU eredményére a Fidesz-KDNP. Nem beszélve arról, hogy például a német szövetségi választáson a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciója történelmi mélységekbe süllyedt. A CDU/CSU is mélyponton van, a kutatások pedig azt mutatják, hogy ebből a gödörből nem nagyon fog kijönni. Ennek az oka a liberális irányvonal, amit képviselnek, de ez nem tetszik a konzervatív, bevándorlásellenes értékeket valló németeknek sem. Ha ez a Manfred Weber-i politika fogja továbbra is jellemezni az EPP fősodrát, akkor az mindenképp oda vezet, hogy a Néppárt végleg elveszíti meghatározó státuszát és más formációk veszik át a helyét.

FHZS: Lehet, hogy a Fidesz is más formációban találja meg a helyét?

DD: Január folyamán több egyeztetése is lesz az EPP-hez tartozó formációkkal a Fidesznek, például Indonéziában is lesz egy nagy tanácskozás a hónap vége felé. Ott is fontos kérdés lesz az, hogy a Fidesz maradjon-e vagy távozzon a Néppártból. Az EP-választások óta eltelt hónapokban nem változott érdemben az EPP fősodratú politikája, Weber nyilatkozata is arra mutat, hogy nem tanultak abból a helyzetből, amibe az EP-választásokat követően került a Néppárt, gondolok itt a támogatók vesztésére. Úgy tűnik, hogy a bevándorlás, mint jelenlegi legsúlyosabb kérdés mellett a kulturális konfliktusokkal kapcsolatban is liberális álláspontot képvisel a Néppárt. A Fidesz számára most január végén-február elején lesz a legégetőbb a kérdés, hogy van-e értelme így folytatni. Most 50-50 százalékosak az esélyek. Ha sikerül szövetségeseket találni az Európai Néppárton belül, akik követelni fogják azt, hogy a Magyarország által képviselt értékek továbbra is hangsúlyosak maradjanak az EPP-n belül és gyökeres változás legyen, akkor van értelme maradni. Ha ez nem következik be, akkor igenis új alakulatokat kell keresni. Ilyen a Salvini- és Kaczynski-féle irányvonal. Ez lehet egy olyan szövetségesi tábor, amit ha összeadunk összeurópai szinten, akkor talán a harmadik legerősebb formáció lehet Európában. Nem igazak tehát azok az állítások, amelyek megfogalmazódtak az elmúlt időszakban, miszerint egy új formáció jelentéktelen lenne, nem lenne kellő súlya az EP-ben, épp ellenkezőleg. Ha létrejönne egy új konzervatív jobboldali mag, akkor az tekintélyes erővel rendelkezne Európában. Jó alap lenne arra, hogy dinamikus összehangolt, összeurópai szintű politikával akár a következő EP-választáson olyan erős legyen, mint jelen pillanatban az Európai Néppárt vagy a Szociáldemokraták.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
„Ha létezik fasiszta veszély Olaszországban, akkor az a baloldal egyre fokozódó erőszakossága.”

„Ha létezik fasiszta veszély Olaszországban, akkor az a baloldal egyre fokozódó erőszakossága.”

Paolo Borchia, a LIGA európai parlamenti képviselője a baloldal gyengülésének okairól és az Európai Néppárt hibás stratégiájáról is beszélt egy interjúban.

Trump ügyvédjei szerint a demokraták a korábbi választási eredményt is felülírnák

Trump ügyvédjei szerint a demokraták a korábbi választási eredményt is felülírnák

A Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) a demokraták az amerikai történelem legnagyobb beavatkozását követik el a választási folyamatba – hangoztatták az eljárás szenátusi tárgyalásán az elnök védői szombaton.

Kolbász- és sajtfesztivált rendeznek a hétvégén Budán

Kolbász- és sajtfesztivált rendeznek a hétvégén Budán

Ezen a hétvégén tartják a Kolbász- és sajtfesztivált a Millenárison. A rendezők célja, megismertetni a hazai közönséggel a legfinomabb ételeket-italokat, különösen a kézműves húskészítményeket és tejtermékeket. Számos előadóval, és folklór programmal is készülnek a szervezők, és mindenkit szeretettel várnak az ingyenesen látogatható rendezvényre.

Ma egy német embercsempész hajó halászott ki újabb migránsokat a tengerből

Ma egy német embercsempész hajó halászott ki újabb migránsokat a tengerből

Hetvennyolc migránst vett fedélzetére a Földközi-tengeren, Líbia partjainak közelében az Alan Kurdi német civil hajó két különböző műveletben – közölte a Sea-Eye segélyszervezet szóvivője szombaton.

Járdának nézte az úttestet és lerugdosta az autókat a „bemindenezett” migráns – Itt látható a videó!

Nem érezte magát otthonosan az afrikai migráns – pedig még zebra is volt a közelben -, ezért rongálni kezdte az úton elhaladó gépkocsikat.

Újabb magyar érmeket szereztek a Liu testvérek!

Újabb magyar érmeket szereztek a Liu testvérek!

Egy arany- és egy ezüstérmet szereztek 500 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya EB-n.

Válságban a Jobbik, nincs, ki rájuk szavazzon

Válságban van a szavazóit folyamatosan elvesztő Jobbik, a párt népszerűsége megfeleződött 2014 óta – közölte a Magyar Nemzetnek készített elemzése alapján a Nézőpont Intézet szombaton.

Egyre súlyosabb a kínai vírushelyzet

Egyre súlyosabb a kínai vírushelyzet

Szombatra 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Hivatalosan. A valós szám ennek sokkal magasabb lehet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére