Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888-nak: „Manfred Weber igazi köpönyegforgatónak számít az európai belpolitikában”

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.15. 10:30

Fokozódik a Fidesz és a Néppárt konfliktusa, a bevándorláspárti erők felé húzó EPP politikája nem fér össze a Fidesz értékrendjével. Orbán Viktor szerint a Néppártnak változtatnia kell, Weber viszont üzent: nem kér leckét Orbántól. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője értékeli a Fidesz és a Néppárt kapcsolatát, a jövőbeni lehetőségeket.

FHZS: Orbán Viktor szerint a Néppártnak változnia kell, ismét meg kell találnia a konzervatív értékeket ahhoz, hogy megtartsa tagjai között a Fideszt. Weber nem kér leckét Orbántól, a kritika mégis jogos. Mi jön most?

Deák Dániel: Manfred Weber igazi köpönyegforgatónak számít az európai belpolitikában. Amikor még Bajorországban politizált, akkor például a vele is fémjelzett plakátokra az volt kiírva, hogy „Európának van határa!”. Ugyanakkor az elmúlt években, főként, amikor csúcsjelölt lett az Európai Néppártban, akkor vett egy száznyolcvan fokos fordulatot és beállt a liberális bevándorláspárti politikusok sorába. Egyik ilyen szimbolikus eset volt, amikor a ramadánt köszöntötte, de arról is beszélt, hogy a muzulmán vallás része az európai közösségnek. Egyértelműen olyan retorikát vett át, ami korábban a balliberális politikusokra volt jellemző. Ettől a fordulattól kezdve indult meg a Magyarországgal szembeni hadjárata Webernek és a hozzá hasonlóan gondolkodó, főként a liberális szárnyhoz tartozó néppárti politikusoknak. Elkezdték kritizálni, lenézni a magyar kormányt, és most már a kormánypártok elért eredményeit is kétségbe vonják. A 40%-os eredményére hivatkozik Manfred Weber, miközben a Fidesz-KDNP jóval 50% felett szerepelt az EP-választásokon. Weber azt mondja, hogy nincs mit tanulni, de ez az állítás eléggé sántít, hiszen jóval 10 százalékponttal rávert például a CSU eredményére a Fidesz-KDNP. Nem beszélve arról, hogy például a német szövetségi választáson a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciója történelmi mélységekbe süllyedt. A CDU/CSU is mélyponton van, a kutatások pedig azt mutatják, hogy ebből a gödörből nem nagyon fog kijönni. Ennek az oka a liberális irányvonal, amit képviselnek, de ez nem tetszik a konzervatív, bevándorlásellenes értékeket valló németeknek sem. Ha ez a Manfred Weber-i politika fogja továbbra is jellemezni az EPP fősodrát, akkor az mindenképp oda vezet, hogy a Néppárt végleg elveszíti meghatározó státuszát és más formációk veszik át a helyét.

FHZS: Lehet, hogy a Fidesz is más formációban találja meg a helyét?

DD: Január folyamán több egyeztetése is lesz az EPP-hez tartozó formációkkal a Fidesznek, például Indonéziában is lesz egy nagy tanácskozás a hónap vége felé. Ott is fontos kérdés lesz az, hogy a Fidesz maradjon-e vagy távozzon a Néppártból. Az EP-választások óta eltelt hónapokban nem változott érdemben az EPP fősodratú politikája, Weber nyilatkozata is arra mutat, hogy nem tanultak abból a helyzetből, amibe az EP-választásokat követően került a Néppárt, gondolok itt a támogatók vesztésére. Úgy tűnik, hogy a bevándorlás, mint jelenlegi legsúlyosabb kérdés mellett a kulturális konfliktusokkal kapcsolatban is liberális álláspontot képvisel a Néppárt. A Fidesz számára most január végén-február elején lesz a legégetőbb a kérdés, hogy van-e értelme így folytatni. Most 50-50 százalékosak az esélyek. Ha sikerül szövetségeseket találni az Európai Néppárton belül, akik követelni fogják azt, hogy a Magyarország által képviselt értékek továbbra is hangsúlyosak maradjanak az EPP-n belül és gyökeres változás legyen, akkor van értelme maradni. Ha ez nem következik be, akkor igenis új alakulatokat kell keresni. Ilyen a Salvini- és Kaczynski-féle irányvonal. Ez lehet egy olyan szövetségesi tábor, amit ha összeadunk összeurópai szinten, akkor talán a harmadik legerősebb formáció lehet Európában. Nem igazak tehát azok az állítások, amelyek megfogalmazódtak az elmúlt időszakban, miszerint egy új formáció jelentéktelen lenne, nem lenne kellő súlya az EP-ben, épp ellenkezőleg. Ha létrejönne egy új konzervatív jobboldali mag, akkor az tekintélyes erővel rendelkezne Európában. Jó alap lenne arra, hogy dinamikus összehangolt, összeurópai szintű politikával akár a következő EP-választáson olyan erős legyen, mint jelen pillanatban az Európai Néppárt vagy a Szociáldemokraták.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ausztriában a 12 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzöttek száma

Ausztriában a 12 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzöttek száma

Ez 2,1 százalékos növekedést jelent a szombati adatokhoz képest.

Megkegyelmezett 5600 elítéltnek VI. Mohammed

Megkegyelmezett 5600 elítéltnek VI. Mohammed

Az új koronavírus-járvány elleni harc jegyében a marokkói király megkegyelmezett több mint 5600 fogvatartottnak. Az intézkedésre az egészségügyi helyzet alakulása, továbbá a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében szükséges lépések miatt került sor – jelentette be az igazságügy-minisztérium Rabatban vasárnap.

Megölte egyéves kislányát egy nő Budapesten

Megölte egyéves kislányát egy nő Budapesten

Megölte egyéves kislányát egy nő Budapesten, majd feladta magát a rendőrségen – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ma este.

A francia hatóságok nagyobb önfegyelemre kérnek mindenkit

Franciaországban politikusok, orvosok és a televíziók is nagyobb önfegyelemre kérték vasárnap a franciákat a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások betartása érdekében, miután megítélésük szerint a ragyogó napsütés időben még mindig túl sokan mentek ki a szabadba. A párizsi túlterhelt kórházakból eközben folytatódott a súlyos, de stabil állapotban lévő betegek evakuálása az ország nyugati részébe.

Újabb, szájmaszkokkal üzletelő csalót tartóztattak le

Csalás gyanúja miatt letartóztatott a Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnap egy férfit, aki szájmaszkokat és kézfertőtlenítőt árult a honlapján, de azokat a vételár átutalása után nem juttatta el a vevőknek – közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.

Moszkvában megközelítette a négyezret a fertőzöttek száma

Moszkvában megközelítette a négyezret a fertőzöttek száma

Az elmúlt napon 536 fővel nőtt és elérte a 3893 a koronavírus-fertőzöttek száma Moszkvában – közölte vasárnap az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlege.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére