Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888.hu-nak: A Fidesz volt az EPP frakciójának legsikeresebb pártja

Filipp Dávid

2021.03.03. 17:00

Az Európai Néppárt (EPP) többet veszített a Fidesz távozásával, mint amennyit a Fidesz – mondta a 888.hu-nak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Amint arról a 888.hu is beszámolt, ma Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke levélben tudatta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetőjével, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az EPP európai parlamenti képviselőcsoportjából.

Orbán Viktor arról írt, hogy az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben.

Csalódottan látjuk, hogy miközben több százezer európai ember kerül kórházba, orvosaink az emberéletek megmentésén dolgoznak, ez alatt az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal foglalatoskodik, hogy elnémítsa és letiltsa demokratikusan megválasztott európai parlamenti képviselőinket”

– fogalmazott Orbán Viktor.

 

A kilépést a 888.hu-nak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője értékelte.

888.hu: Miközben nyakunkon a harmadik hullám, egyre több áldozatot szed a járvány mindenhol Európában, miért érzi azt az EPP, hogy a Fidesszel kell foglalkoznia?

Deák Dániel: A mostani koronavírus-járvány során széthúzás helyett összefogásra lenne szükség Európában, hiszen most a járvány okozta társadalmi és gazdasági problémák leküzdésének ideje lenne itt. Ennek ellenére egymás segítése és támogatása helyett az Európai Néppárt hangos liberálisai most is az Európai Néppárt frakciójának létszámcsökkentésére törekednek. Mindez jól mutatja, hogy az egyre inkább balra tolódó Európai Néppárt frakciójában helyet foglaló liberális formációk a koronavírus-járvány okozta válságot is a saját érdekeik érvényesítésére igyekeznek felhasználni. Azt akarják, hogy végérvényesen liberális irányba tolódjon a néppárt, aminek az utóbbi években leginkább a Fidesz állt útjában.

888.hu: Ki veszít nagyobbat a kilépéssel, a Fidesz vagy az EPP?

Deák Dániel: Az egykor konzervatív és kereszténydemokrata értékeket valló pártcsalád hangos kisebbsége mára a liberális elitnek megfelelni akaró és az egyre inkább baloldali értékeket valló pártok gyűjtőhelyévé tette az Európai Néppártot. A néppárt több nyugat-európai tagja is már régóta baloldali értékeket képvisel a konzervatív normák helyett, illetve olyan „progresszív”, zömmel liberális politikai célokat fogalmaz meg, mint a multikulturális társadalom megteremtése, a melegjogok bővítése vagy a migráció teljes legalizálása és a bevándorlók tömeges integrálása. Ennek hatására a néppárti tagpártok az utóbbi években jelentősen meggyengültek, az Európai Néppárt gyakorlatilag mélyrepülésbe kezdett. Ráadásul most, hogy a Fidesz távozott a frakcióból, és várhatóan többen követik majd, a néppárt még gyengébb lett. Ugyancsak a néppártot gyengíti, hogy innentől kezdve szinte alig maradnak bent, akik figyelmeztetnék őket az eredeti értékek megtartására, így a balra tolódás folytatódása garantált, ami ugyancsak a néppárt további népszerűségvesztését eredményezi. A néppárt tehát többet veszített a Fidesz távozásával, mint amennyit a Fidesz.

888.hu: Milyen lehetőségek nyílnak a Fidesz számára a kilépéssel?

Deák Dániel: A Fidesz volt az Európai Néppárt frakciójának legsikeresebb pártja, egyik néppárti tagpárt sem tud felmutatni 50 százalék körüli társadalmi támogatottságot a saját országában. Így most a legnépszerűbb pártot veszítette el a néppárt, a Fidesznek ebből fakadóan innentől kezdve nagy mozgástere van. Orbán Viktor már hosszú ideje készült ennek a döntésnek a meghozatalára: korábban többször is egyértelművé tette, hogy a néppárton túl is van élet. A néppárt mellett két jobboldali pártcsalád van még, az Európai Konzervatívok és Reformerek, amelynek tagja a lengyel kormánypárt, a PiS, illetve az Identitás és Demokrácia nevű pártcsalád, amelynek például Marine Le Pen francia jobboldali pártja is a tagja. Könnyen elképzelhető valamilyen együttműködés kialakítása ezekkel a pártcsaládokkal, de ez még a jövő kérdése, ahogyan az is, a mostani kilépés hatására mennyien távoznak még az Európai Néppártból. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Parlamenten belüli pártcsaládok szerepe az utóbbi években leértékelődött, amit jól mutat, hogy Orbán Viktor a liberális francia elnökkel vagy a V4-en belül a korábbi szocialista Robert Ficóval, illetve a mostani liberális cseh miniszterelnökkel, Andrej Babissal is kiválóan együtt tud működni, hiába tartoznak különböző pártcsaládokhoz.

 

Deák Dániel a Facebook-oldalán arról is írt, hogy

„ez a Néppárt már nem az a Néppárt, amihez a Fidesz 2000-ben csatlakozott.

A Néppárt több nyugat-európai tagja is már régóta baloldali értékeket képvisel a konzervatív normák helyett, illetve olyan »progresszív«, zömmel liberális politikai célokat fogalmaz meg, mint a multikulturális társadalom megteremtése, a melegjogok bővítése, vagy a migráció teljes legalizálása és a bevándorlók tömeges integrálása.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Trump: a republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban

Trump: a republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban

A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban, és 2024-ben egy republikánus fog nyerni az elnökválasztáson – mondta sajtóinformációk szerint Donald Trump volt amerikai elnök szombaton Floridában, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) adományozói találkozóján.

Fővárosi kampányplakátok a Kerepesen elhelyezett illegális hulladékban

Fővárosi kampányplakátok a Kerepesen elhelyezett illegális hulladékban

Karácsony Gergely, Déri Tibor és Újpest egyik zöldpárti politikusának transzparensei voltak abban az illegálisan lerakott hulladékkupacban, amelyről pár nappal ezelőtt érkezett bejelentés Kerepesen.

Tordai uszít ellene, de oltakozik vele

Tordai uszít ellene, de oltakozik vele

Aljas húzás Ausztriától, Tordai uszít ellene, de oltakozik vele, a baloldal kérjen bocsánatot. A nap eseményei dióhéjban.

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobrot építenek egy brazil kisvárosban

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobrot építenek egy brazil kisvárosban

A rióinál is nagyobb, a talapzattal együtt 43 méter magas Krisztus-szobrot építenek a brazíliai Encantadóban. A Rio de Janeiro fölé magasodó világhírű Megváltó Krisztus-szobor „mindössze” 38 méter magas.

Vakcinaügy: Kérjen bocsánatot a baloldal a magyar emberektől!

Vakcinaügy: Kérjen bocsánatot a baloldal a magyar emberektől!

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben szólította föl a baloldalt a kínai és orosz vakcinák felfüggesztését követelő országgyűlési határozattervezetük visszavonására.

Orosz vakcinával oltakozott az ellene uszító Tordai

Orosz vakcinával oltakozott az ellene uszító Tordai

Az alábbi levelet küldtük Tordai Bence országgyűlési képviselő számára.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére